2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Véget vetnek a zötykölődésnek

Négy csíki község korszerűsítheti saját úthálózatát, amennyiben nyer a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás napokban benyújtott pályázata. A közel négymillió euró értékű pályázat Csíkcsicsót, Madéfalvát, Csíkrákost és Csíkszentmihályt érinti.

SZENTES_ANTAL_BOGAT_ADI
Nyomvonalak. Egyelőre tervek, de aszfaltra váltanák őket Fotó: Daczó Dénes

Alapos, összesen 1703 oldalas pályázati iratcsomót adott le a napokban a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás, amelyben négy község úthálózatának korszerűsítésére összesen 3 949 644 eurót (mintegy 17,5 millió lejt) pályáztak meg – jelentette be Szentes Antal, a projekt menedzsere. A Vidékfejlesztési Program 7.2 kiírása lehetőséget nyújt a településeknek, hogy községi utak aszfaltozására igényeljenek támogatást.
A százszázalékos támogatású pályázatból községenként legtöbb 1 millió euró értékű munkálat végezhető el. A szeptember 24-én közzétett pályázati kiírás feltételrendszerében az is szerepelt, hogy a 2002 óta uniós támogatással létrejött beruházásokat is érintse az úthálózat korszerűsítési munkálata. Minél több közérdekű intézmény van a korszerűsített útszakasz mentén, annál nagyobb pontszámot kaphat a pályázat, azaz annál esélyesebb a támogatásra. Ezért ennek megfelelően alakították a munkálatok tervezett nyomvonalát is, fogalmazott Szentes Antal.
A geológiai és topográfiai felmérések egy része korábban elkészült, a szeptember 24-én közzétett kiírás után így is négy hétig, hétfőtől vasárnapig éjszakába nyúlóan dolgoztak a pályázaton – mondta Szentes.
A pályázat révén összesen 18,45 kilométer aszfaltút készülhet el. Minden községben más-más kivitelezési tervet választottak a polgármesterek, ezért van, ahol csak az aszfaltozás élvez prioritást, máshol az út menti árkokat, a jelzőtáblákat és az útfestést is belefoglalták a pályázatba. Csíkcsicsóban 5094, Madéfalván 4175, Csíkrákoson 5309, míg Csíkszentmihály községben 3885 méter útszakasz aszfaltozását végezhetik el, feltéve, hogy sikeres lesz a kezdeményezés. A projekt elkészítése 430 ezer lejbe kerül a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak. Ha a pályázatot kedvezően bírálják el, a szerződéskötést követően három év alatt kell elvégezni a beruházást.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb