2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Véget értek az I. Európa Játékok

Vasárnap ért véget az első, európai olimpiának is nevezett Európa Játékok versenysorozat, amelyet Bakuban rendeztek. Az eseményen harminc sportágban, ezen belül 253 versenyszámban összesen hatezer sportoló volt érdekelt, a viadalokra ötven ország küldött résztvevőket. A magyar sportolók húsz, a románok tizenkét érmet szereztek.

Kozák Danuta a legeredményesebb magyar
Kozák Danuta a legeredményesebb magyar

[dropcap]E[/dropcap]lőször rendezték meg az európai olimpiának is nevezett Európa Játékokat, amelynek Baku adott otthont június 12. és 28. között. Európa a legutolsó földrész, ahol bevezették a Játékokat, az Ázsiai Játékok, a Pánamerikai Játékok, az Összafrikai Játékok és a Csendes-óceáni Játékok után, így idén minden földrésznek lesz saját kontinentális viadala az olimpia hagyományaival.
Az eseményen harminc sportágban, ezen belül 253 versenyszámban összesen hatezer sportoló volt érdekelt, a viadalokra ötven ország küldött résztvevőket. A magyar sportolók húsz, a románok tizenkét érmet szereztek. Az éremtáblázat élén az oroszok végeztek 164 éremmel, megelőzve az azeri (56 érem) és a német (47 érem) sportolókat. A magyarok a 11., a románok a 17. helyen zártak, a játékokon 42 ország küldöttsége szerzett érmet.
Érdekesség, hogy birkózásban és cselgáncsban az Európa Játékok egyben Európa-bajnokság is volt, atlétikában csak csapatversenyt szerveztek, műugrásban és úszásban pedig csak ifjúságiak vettek részt.
A magyar sportolók közül aranyérmes lett Kozák Danuta kajakos 500 méteren, a Kárász Anna, Kozák, Szabó Gabriella, Vad Ninetta alkotta kajak négyes 500 méteren, a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás kajakos páros 1000 méteren, a Kammererrel, Kulifai Tamással, Pauman Dániellel és Tóth Dáviddal felálló kajak négyes 1000 méteren, Dudás Miklós kajakos 200 m-en, Sastin Marianna és Barka Emese birkózó a 60, illetve az 58 kilogrammos súlycsoportban és a Bali Dániel, Farkas Balázs, Hegyi Dóra, Lendvay Dóra, Szöllősi Panna alkotta aerobikcsoport. Ezüstérmet nyert Korpási Bálint kötöttfogású birkózó (71 kg), Bognár Richárd dupla trapban, Juhász Janka úszó (1500 m gyors) és Karakas Hedvig cselgáncsozó (57 kg), bronzermes lett Vajda Attila kenus (1000 m), a Kárász Anna, Vad Ninetta kajakkettes (500 m), Kozák Danuta kajakos (200 m), a Tótka Sándor, Molnár Péter kajak kettes (200 m), Csay Renáta kajakos (5000 m), Bonecz Boglárka úszó (200 m pillangó), Csernoviczki Éva cselgáncsozó (48 kg) és Harcsa Zoltán ökölvívó (75 kg).
Románia sportolói közül Ana-Maria Brânză párbajtőröző egyéniben és csapatban is aranyérmes lett Simona Ghermannal, Simona Poppal és Amalia Tătărannal az oldalán, Andreea Chițu cselgáncsozó pedig az 52 kilogrammos súlycsoportban lett első. Ezüstérem szerzett Andreea Iridon tornász (gerendán), a Roxana Borha és Elena Meroniac alkotta kajakos páros 500 méteren, a Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Gabriel Bocșer és Lucian Săvulescu aerobikos csapat, Tiberiu Dolniceanu kardozó, illetve a Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu és Mădălin Bucur alkotta férfi kardcsapat. Harmadik helyet szerzett Andreea Iridon és Marius Berbecar tornász (korlát), Daniela Hondiu szambós (60 kg) és Simona Gherman párbajtőröző.

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb