Véget ért a 40. Dakar

147

Véget ért a jubileumi Dakar Rali, a leghíresebb és a legnehezebb sivatagi autó- és motorosverseny. Az autósoknál nyolc év után sikerült dupláznia Carlos Sainznak, a motorosok viadalát a tavalyi ezüstérmes Mathias Walkner, a kamionosoknál Eduard Nyi­kolajev harmadszor tudott nyerni pilótaként. Gyenes Emánuel a 23. helyen zárt.

Kilencezer kilométer megtétele után ért véget az elmúlt hétvégén a Dakar Rali. Az immár negyvenedik alkalommal megrendezett sivatagi autós-, motoros- és kamionosversenynek ezúttal is Dél-Amerika adott otthont.
Az autósoknál nyolc év után sikerült dupláznia Carlos Sainznak (képünkön), a motorosok viadalát a tavalyi ezüstérmes Mathias Walkner, a kamionosoknál Eduard Nyikolajev harmadszor tudott nyerni pilótaként. Jutott a győzelemből dél-amerikai sportolóknak is, a homokfutók viadalát a chilei Ignacio Casale, az SXS – bukókeretes homokfutók – kategóriában a brazil Reinaldo Varela nyerte.
Gyenes Emánuel a szünnap előtt lázas beteg volt, de fittyet hányt a betegségre, gyengeségre, arra, hogy nap nap után minden szakaszon eleredt az orra vére. „Amíg a csontok épek, menni kell” – írta közösségi oldalán a szatmárnémeti motoros, végül összetettben a 23. helyen zárt. A top húszban szeretett volna végezni, ugyanakkor el kell ismernie, ez volt a legnehezebb dél-amerikai Dakarja, amelyen egyetlen percre sem hagyhatott ki az ember, folyamatosan maximális terhelést kellett kibírnia.
A vajdasági Saghmeister Gábort az utolsó előtti napon elütötte egy autó (nekicsúszott egy dűnéről), a térdét és a lábszárát fájlalta, úgyhogy az utolsó éjszakára le sem vette a felszerelést, mert félő volt, a csizmát soha többé nem tudja a lábára húzni, ha egyszer leveszi. „Ez férfimunka volt” – mondta a célban a 79. helyen végző motoros.
A magyaroknak nem volt túl szerencsés az idei Dakar, a motoros Dési János hatalmasat esett a két részre bontott 10. szakasz második felén, eltört a válla, helikopterrel a tábori kórházsátorba szállították, így nem folytathatta a küzdelmet. „Hatalmas por volt, nem láttam meg magam előtt azt a sziklát. Százzal elkaptam, és nagyon nagyot estem. Pont rá a jobb vállamra, amelyben rögtön olyan fájdalmat éreztem, hogy ordítottam egészen addig, amíg meg nem érkezett a mentőhelikopter. Az orvosok mondták, hogy kiugrott a vállam, azt visszatették a helyére, és elküldtek röntgenre, ahol kiderült, hogy el is tört” – mondta Dési, hozzátéve, hogy nagyon nehéz útvonalat raktak össze az idén a jubileumi Dakar szervezői, éppen ezért „nem véletlen, hogy a motorosok úgy hullnak, mint a legyek”. A Szalay Balázs és Bukoczi László magyar autós párost kizárták a versenyből, miután a negyedik szakaszon – amelyen nem értek célba – rengeteg ellenőrző pontot kihagytak.
Zsinórban 17. alkalommal KTM-mel versenyző motoros lett a legjobb, a kamionoknál a Kamaz 15. győzelemnél tart.

A dobogósok
Autósok: 1. Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR Maxi), 2. Nasszer al-Attijah, 3. Giniel De Villiers (mindkettő Toyota).
Motorosok: 1. Matthias Walkner (KTM), 2. Kevin Benavides (Honda), 3. Toby Price (KTM), … 23. Gyenes Emánuel (KTM).
Kamionosok: 1. Eduard Nyi­kolajev (Kamaz), 2. Szergej Vja­zovics (MAN), 3. Ajrat Margyejev (Kamaz).

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.