2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Végéhez közeledik a Caption projekt

Zárókonferencián számol be az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját, valamint a mezőgazdasági, környezeti és vidéki értékeket bemutató uniós Caption projekt Hargita megyében elért eredményeiről a Hargita Megyei Fejlesztési Egyesület.

Szakiskolás diákok a csíkjenőfalvi szarvasmarhafarmon. Nyugati színvonal itthon

Értékünk az egészséges élelmiszer címmel, az Európai Bizottság támogatását élvező Caption projekt zárókonferenciájára hívja holnap az Európai Unió Közös Agrárpolitikája és az egészséges élelmiszer-termelés iránt érdeklődő gazdálkodókat a megyei önkormányzat alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség. A pénteken 12 órától kezdődő rendezvénynek a megyeháza márványterme ad otthont. A Caption program keretében a megyei önkormányzat a Közös Agrárpolitika tartalmára, céljaira kívánja felhívni a figyelmet, továbbá a gazdálkodók és más vidéki szereplők körében népszerűsíteni az európai mezőgazdasági modellt.
Utóbbihoz kapcsolódóan a múlt héten három mezőgazdasági profilú iskola – a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola – diákjai Bartalis Attila csíkjenőfalvi korszerű szarvasmarhafarmjának működésébe nyerhettek betekintést, illetve megismerhették, hogy a sorozatos fejlesztések és elnyert pályázati beruházási támogatások révén miként vált az egykori háztáji gazdaság tizenöt év alatt Felcsík egyik legmodernebb, robotfejőgépekkel felszerelt, 12 alkalmazottat foglalkoztató tejtermelő vállalkozásává.
A holnapi konferencián – a projekt eredményeinek ismertetése mellett – a meghívott szakemberek az egészséges élelmiszerekre, a bio minősítésre és a termékek bevizsgálásának és lekövethetőségének fontosságára is kitérnek. Demeter László biológus például környezeti értékeinkről, dr. Fábián Sarolta rezidens orvos az élelmiszerek közötti különbségekről, míg a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek bio minősítéséről Ladó Hunor falugazdász tart előadást.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb