Védeni a kicsiket a farkasokkal szemben

Kiskorúak védelme az egyházban

49

Az Apostoli Palota Királyi Termében, a vasárnap délelőtti szentmisét követően Ferenc pápa beszédet mondott a Kiskorúak védelme az egyházban találkozó lezárásaként. A február 21–24 között tartott megbeszélésen az egész világ püspöki konferenciáinak elnökei, szerzetesrendek elöljárói, pátriárkák, egyházi felelősök vettek részt. A pápa elítélte a rettenetes bűntetteket, amelyek világszerte gyermekek millióit érintik visszaélés és kihasználás formájában.
Az Apostoli Palota Királyi Termében mondott beszédet Ferenc pápa a „Kiskorúak védelme az egyházban” találkozó lezárásaként. A február 21–24. között zajló megbeszélésen a jelen lévő szerzetesrendek elöljárói, pátriárkák, egyházi felelősök és az egész világ püspöki konferenciáinak elnökei felismerték a problémákat, szembesültek azokkal, és kijelölték azokat a feladatokat, melynek jegyében az egyház megtisztulhat ezektől a bűnüktől.
A Szentatya világosan leszögezte: ha az egyházban csak egyetlen visszaélés is történik, amely már önmagában is szörnyűséget jelent, az esetet a legkomolyabban fogják kezelni. Az emberek jogos felháborodásában az egyház a becstelen felszenteltek által elárult Isten haragjának a visszatükröződését látja. A kicsinyek csöndes kiáltásának visszhangja, akik lelki vezető helyett hóhért találtak, megreszketteti majd az álszentség és a hatalom által elkábított szíveket.

Ferenc pápa arra is kitért, hogy a kiskorúakkal való visszaélés egyetemes probléma a világban, de ez a tény nem csökkenti az egyházon belül történtek szörnyűségét.
– A jelenség embertelensége világi szinten még súlyosabbá és botrányosabbá válik az egyházban, mert ellentétben áll erkölcsi tekintélyével és etikai hihetőségével. A felszentelt személy, akit Isten kiválasztott, hogy vezesse el a lelkeket az üdvösségre, hagyja, hogy emberi törékenysége, betegsége leigázza személyiségét, és így a sátán eszközévé válik. Nincs elegendő magyarázat az ártatlan gyermekek ellen elkövetett visszaéléseket illetően – ecsetelte a Szentatya.
A pápa ismételten leszögezte, hogy az egyház mindent megtesz annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa e bűntények tetteseit.
– Az egyház soha többé nem fog egyetlen esetet sem eltussolni vagy alulértékelni. A felszentelt személyek vétkei és bűntettei eltorzítják az egész egyház arcát, aláássák hihetőségét. Az egyház, hűséges gyermekeivel együtt áldozata ezeknek a hűtlenségeknek – fogalmazott.

Vatican News összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek