2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Védekező magatartás és gyógyítás

Új helyszínen, több száz résztvevővel zajlottak az elmúlt hétvégén az Erdélyi Orvosnapok. A rendezvény az évek során a hazai magyar orvosok egyik jelentős továbbképzési fórumává nőtte ki magát.

Népes hallgatóság követte az előadásokat az orvosnapokon Fotó: Balázs Árpád
Népes hallgatóság követte az előadásokat az orvosnapokon Fotó: Balázs Árpád

Magyarországi és hazai előadókkal, több száz erdélyi orvos részvételével zajlott a csíkszeredai Fenyő Szállóban az Erdélyi Orvosnapok tizenkilencedik kiadása. A szakmai konferencia főszervezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és gyógyszerésztudományi Szakosztálya, társszervezők a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium, illetve a csíkszeredai kórház. Kihívások a defenzív és a személyre szabott medicina határán – ez volt az idei továbbképző konferencia címe. Hogy miért éppen ez? Dr. Pázmán Enikő, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke fejtette ki számunkra.
– Jelenség mostanság a védekező medicina. Ennek a lényege az, hogy csak annyit tenni, csak úgy beavatkozni, hogy az orvos ne legyen feljelenthető, támadható. Tehát se többet, se kevesebbet. És ezt is mindig azzal a háttérgondolattal, hogy vajon, a protokoll előírásai szerint járok-e el, vajon, ha ezt teszem, hol tud megfogni majd a páciens, vagy éppen milyen az illető személyisége: ha nem tetszik valami, feljelent-e. Ezért alakult ki az orvosokban a védekező álláspont, de ezzel lehet, hogy sokkal személytelenebbül megy a gyógyítás. A személyre szabottság pedig éppen arról szól, hogy a gyógyítás folyamatában mégiscsak el kellene valahogy érnie az orvosnak az embert mindenestől. Hiszen minél személytelenebbül állunk hozzá a gyógyításhoz – éppen azért, mert védekezünk –, annál nagyobb valószínűséggel ejtünk nagyobb sebeket a pácienseken. Hiszen az orvoshoz mindenki azért megy, mert szeretné, ha ráfigyelnének, és nem csak a szerveire – mondta Pázmán Enikő.
Az Erdélyi Orvosnapoknak idén Böjte Csaba ferences szerzetes volt a védnöke, aki bár személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián, videóüzenetben szólt a jelenlévőkhöz.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb