Vaslábon az ivóvízhálózat a legfontosabb

132

Az ivóvízvezetés Vasláb község idei legfontosabb terve. Az önkormányzat elképzelései szerint a község két településén, Marosfőn és Vaslábon is önálló vízellátó rendszert építenek, ugyanakkor számos tavaly elkezdett beruházást is folytatnak – tudtuk meg Fórika István alpolgármestertől évértékelő beszélgetésünkön.

Fórika István

Az elmúlt évben a község két utcáját aszfaltozták le, az egyiket átvette az önkormányzat, a másikat tavaly év végéig nem fejezték be, de már kevés van hátra. A község két településén, Marosfőn és Vaslábon is egy-egy hosszabb – 1,5, illetve 2,5 kilométeres – utca útburkolatát korszerűsítették.
Fórika István elmondta: odafigyeltek arra is, hogy olyan utcákat válasszanak, ahol már megtörtént a csatornázás.
Emellett folytatták a szennyvízhálózat bővítését. Korábbi uniós programból a csatornahálózat nagy része – mintegy 10 kilométeres szakaszon – elkészült. Ezt bővítették tavaly újabb 4 kilométeres szakasszal. Hozzáfűzte, amint az időjárás engedi, idén is folytatják a kanalizálást, az ugyanis még nincs befejezve. Erre a célra újabb pályázatot készítettek elő.
Teljesen felújították a vaslábi kultúrházat, ellátták korszerű felszereléssel, most éppen a marosfői kultúrház felújítását készítik elő.
Ezenkívül Marosfőn két iskola – a Wigner Jenő és a Ion Creangă nevét viselő két általános iskola – teljes felújítására megkötötték a kivitelezési szerződést. Az oktatási intézmények azért szorulnak korszerűsítésre, mert jelenleg nem rendelkeznek működési engedéllyel, ugyanis mosdó is hiányzik a régi épületekből.
A polgármesteri hivatal 1935-ben épült székházát is felújítják idén. Emiatt a hivatal márciustól elköltözik a vaslábi kultúrotthonba, hogy a munkát zavartalanul tudják folytatni. Fórika István ugyanakkor elmondta: a Helyi Fejlesztések Országos Programjánál (PNDL) ivóvízhálózat építésére pályáznak, jelenleg ez a beruházás lenne a legfontosabb a község két településének.
Szintén a PNDL-től remélnek finanszírozást az orvosi rendelő felújítására. Az épület ugyanis az önkormányzat tulajdona, amelyben egyébként a családi orvos szolgálati lakása is helyet kap. Jelenleg a szerződés aláírására várnak, a pályázatukat ugyanis nagy valószínűséggel kedvezően bírálják el.
A vaslábi központi iskola udvarán multifunkcionális sporttermet szeretnének építeni, hamarosan itt is elkezdődik az építkezés. A terveik között szerepel, hogy egy régi épületet is felújítanak, ahol délutáni iskolát (after schoolt) működtetnének, illetve nyugdíjasklubot is szeretnének ugyanitt berendezni.
Ezenkívül uniós forrásokból közel 20 kilométernyi mezei utat újítanak fel, hamarosan kihirdetik a közbeszerzési eljárás nyertesét.
Kérdésünkre elmondta: a magyarok és románok által vegyesen lakott községben zavartalan az együttműködés a két etnikum között. A községben 39 százalék a magyar lakosság aránya, ugyanakkor Marosfő falunak 60 százaléka magyar.
– A helyi tanácsban minden olyan kérdést, ami Marosfőt érinti, a marosfői tanácsosok dönthetnek el, ez régi egyezség a két település vezetői között – ecsetelte az alpolgármester. Hozzáfűzte: odafigyelnek, hogy mindkét települést lehetőleg egyenlő arányban fejlesszék. Az emberek látják ezt, ezért nincs ilyen természetű gondjuk.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek