2021, január 16, szombat.

Vasárnapig tartanak a városnapi rendezvények

Képzőművészeti kiállításokkal és a Csíki Kamarazenekar városnapi ünnepi hangversenyével kezdődik el ma délután a vasárnap estig tartó Csíkszeredai Városnapok. A megyeközpontban péntektől reggel 8 és vasárnap éjjel 12 óráig több útszakaszon útlezárásra kell számítani – hívja fel a figyelmet Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Épül a központi színpad, a szabadtéri koncertek színhelye Fotó: Balázs Árpád
Épül a központi színpad, a szabadtéri koncertek színhelye Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]T[/dropcap]izenhét cég és nyolcvanhárom kézműves érkezik Csíkszeredába a városnapi fergeteg idejére – tudtuk meg a polgármester hivatal nyilvántartásából. Az élelmiszereket árusító cégek a Szabadság téren a Sapientia egyetem előtt, a Temesvári sugárúton és a Mihail Sadoveanu utcában foglalhatják el helyüket, a kézművesvásárosok, akárcsak az előző években, a Majláth Gusztáv Károly téren forgalmazhatják termékeiket.
– A Szabadság téren és a Temesvári sugárúton 108, illetve 9 négyzetméteres felületen jelöltük ki az élelmiszereket árusító standok helyét, a Mihail Sadoveanu utcában pedig 9 négyzetméteres területekre licitálhattak a cégek. A licit 15 lej/négyzetméter/napról indult, a legdrágább helyet napi 25 lej/négyzetméter áron szerezték meg az érintettek – tájékoztatott Antal Attila alpolgármester, Csíkszereda megbízott polgármestere.
A kézművesvásárt a Székelyföldi Kézműves Egyesület tagjai népesítik be, ugyancsak a számukra kijelölt helyen kapnak árusításra alkalmas felületet a könyvesstandok is. Antal Attila a mai programokból a Mikó-várban szervezett délutáni Mária-tisztelet-kiállítást, a Csíki Játékszín előadását és a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenyét ajánlja a látogatók figyelmébe, pénteken kiemelkedő az egész napos rendezvénysorozatban a városnapi megnyitó és a Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes fennállása 25. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepi előadás.
A városnapi rendezvénysorozat idejére péntektől vasárnapig útlezárásra kell számítani Csíkszeredában a következő útszakaszokon: a Mihail Sadoveanu utcában a Nicolae Bălcescu és Temesvári sugárút között, a Szabadság tér 2–8. szám között, a Temesvári sugárút, Szabadság tér és Kőrösi Csoma Sándor utca közötti szakaszon. Továbbá vasárnap reggel 8 és 9 óra között lezárják az utat a Vár tér utcai ortodox templom és az Igazságügyi Palota között. A városnapok részletes programja megtekinthető a www.szereda.ro honlapon.

[box type=”shadow” ]Városnapi nyitóhangverseny Csíkszereda Megyei Jogú Város idén is vokálszimfonikus hangversennyel nyitja meg városnapi ünnepségsorozatát. Ma este 7 órától nagyszabású, színes műsorral várja az ünneplő közönséget a Csíki Kamarazenekar és a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes kara. A hangverseny helyszíne, immár nyolcadik alkalommal, a jó akusztikájú Szent Ágoston-plébániatemplom. Az ünnep fényében a kamarazenekar szimfonikus zenekarrá, a középiskola kórusa pedig, volt diákokkal és más, jó hangú énekessel nagy vegyes karrá egészül ki. A műsor a romantika és a kortárs zene irodalmából válogat. A hangverseny első felében zenekari művek hangzanak fel, két romantikabeli zeneszerzőtől. Elsőként Johannes Brahms (1833–1897) Akadémiai ünnepi nyitánya hangzik el, amely darabot a szerző hálaképpen írta a boroszlói egyetem számára (Wrocław, Lengyelország), ami 1879-ben díszdoktori címet adományozott Brahmsnak. A nyitány után pedig Georges Bizet (1838–1875) Az arles-i lány című, két zenekari szvitjéből hallunk összesen hat tételt, az elsőből kettőt: Prelude és Carillon (vagyis harangjáték), illetve a teljes második szvitet, melynek tételei: Pastorale, Intermezzo, Minuet, Farandole (utóbbi nagyszerű, életigenlő tánczene). A hangverseny második felében, a szünet után, vokálszimfonikus darabok kerülnek terítékre. Szerzőjük John Rutter (*1945) angol zeneszerző, akinek négy műve hangzik ma el. Elsőként a 150. zsoltár, majd pedig három kisebb darab, a Be Thoumy Vision, a For the Beauty of the Earth, és végül egy könnyebb darab, a When the Saints go Marching In dalkompiláció. (Cs. Szabó András)[/box]

[box type=”shadow” ]Több mint ötven csapat jelentkezett a pityókafesztiválra Tegnap délelőttig összesen 51 csapat regisztráltatta magát az idei városnapok pityókafesztiváljára, amely szombaton reggel 8 órakor startol és délután 4 órakor ér véget a zsűri eredményhirdetésével. – Megkérem a csapatok vezetőit, hogy szombaton reggel 8 órakor regisztrálják magukat a fesztiválon, itt kapják ugyanis kézhez a Központi Parkba érvényes behajtási engedélyüket. A berendezkedésre délelőtt fél 10-ig van lehetőségük a versenyzőknek, ezt követően már tilos gépjárművel ki- és bejárni a parkba – közölte lapunkkal György Piroska fesztiválszervező.[/box]

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb