2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Vasárnapig látogatható

Vasárnapig látogatható a Csíki Székely Múzeum három bástyatermében berendezett Szász Endre művészete Erdélyben című kiállítás. A több mint hatvan alkotásból készült tárlat anyagában megtekinthető néhány a művész hollóházi porcelánjaiból, porcelánképeiből, illetve olajfestményeiből. Művészetének különlegességét és Szász Endre kísérletező kedvét mutatják be aranyozott porcelán festményei, könyvillusztrációs munkáiból pedig a Villon-balladák alakjai is láthatók a kiállítótermekben.

Néhány napig látogatható még a Csíki Székely Mú­zeumban a miskolci Her­mann Ottó Múzeum és a helyi in­tézmény tulajdonában lévő alkotásokból összeállított és berendezett Szász Endre-kiállítás.
A tárlat anyagában a csíkszeredai születésű képzőművész változatos technikai kísérletezései és rajztudása is nyomon követhető, a termekben rézkarcok, akvaforte és hidegtű, illetve merített tus technikával készült alkotások sorakoznak.
A kiállított képek mellett a mű­vésztől vett idézetek segítik a látogatót az alkotások megértésében, élvezetében: nyomdafesték–műanyag lemez technikával készült sorozatát maga Szász Endre is kísérletként említi feljegyzéseiben.
Képein a valószerű és a képzeletbeli, a szemet gyönyörködtető és a taszítóan groteszk elemek egymással ellentétpárokat alkotva jelennek meg, s gyakran még az értelmezésre is kétféle lehetőséget kínálnak. Művészetének középpontjában az ember áll: az arcokat bontja ki leginkább. Portréin a komplex emberi természet talányosságával operál. Figurái olykor szeplőtelenül szépek, a tekintetek nemes lelket tükröznek, máskor furcsák, szánandók, ijesztően torzak, vonásaik sorscsapásokról, jellembeli gyengeségekről árulkodnak – olvasható a kiállítás sajtóanyagában.
A csíkszeredai kiállítást eddig körülbelül félezren nézték meg, a Csíki Székely Múzeum vasárnapig még várja a látogatókat. A tárlat Csíkszeredából a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba vándorol, majd a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban is megtekinthető.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb