2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Vasárnapig látogatható az INDAGRA

Minden, ami az állattenyésztéshez, a növény- és gyümölcstermesztéshez, talajműveléshez és a gabona-, tej-, húsfeldolgozáshoz tartozik: gépeket, eszközöket, a mezőgazdasághoz kötődő technológiai újdonságokat tekinthetik meg azok, akik vasárnapig ellátogatnak az ország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari kiállítására, az immár huszadik kiadásához érkezett bukaresti INDAGRA-ra. A rangos mezőgazdasági vásárt – száz Hargita megyei gazdával közösen – a szerdai nyitónapon tekintettük meg.

Szerdán nyitotta meg kapuit és vasárnapig várja a gazdálkodás – növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet – iránt érdeklődő látogatókat Bukarestben az INDAGRA, az ország évi legrangosabb mezőgazdasági, géptechnikai és élelmiszeripari kiállítása és vására.

Hargitai gazdák az INDAGRA-n
A nemzetközi agrárseregszemlére tavaly huszonhárom ország ötszáz kiállítója hozta el termékeit, gép- és technológiai újdonságait, ám a termelők, forgalmazók által „belakott” 32 ezer négyzetméteres bemutatófelület idén mintha – mind a kiállítók száma, mind a gépek, eszközök, technológiák terén – szűkebbnek, szellősebbnek bizonyulna. Újdonságokból, érdekességekből, látnivalókból azonban ennek ellenére sincs hiány: a vásár öt napja alatt a 20. INDAGRA szervezői több mint 60 ezer látogatóra számítanak.
Az esemény szerdai nyitónapján a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének és a Hargita Megyei Agrárkamarának meghívására Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszék vidékéről közel száz Hargita megyei állattartó vett részt, ám ma ugyanennyien tekintik meg a vásárt: útjukat a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szervezi.

Gépmustra, hiányérzettel
A gépmustrára elhozott traktorok közül az idei év újdonságát a Deutz-Fahr 9340-es modelljelzésű gépe kínálja, de ugyancsak a 2015-ös év fejlesztései közül ajánlták a forgalmazók a japán Kubota traktorok 130, 150 és 170 lóerős változatait. Az INDAGRA-ra kilátogató Hargita megyei gazdák legszívesebben a traktorokat, mezőgépeket, önjáró permetezőgépeket bemutató standok előtt időztek: a felhozatalban a hazai gyártmányként kínált szászrégeni IRUM termékeiből, a Brassóban összeszerelt kínai, a fehérorosz vagy épp a nyugat-európai üzemekből legördült márkás gépek bő kínálata állt a nézelődni, vásárolni szándékozó gazdák rendelkezésére. Ellenben hiányérzete is lehetett a szemlélődőknek: a Claas, a Fendt, a New Holland és a Case márka nevet viselő mezőgazdasági erőgépekből például mutatóba sem hoztak el a forgalmazók.

Minden, amit csak a pénztárca megenged
A bemutatott erőgépek, mezőgépek kereskedelmi árai természetesen a márka, a teljesítmény, a felszereltség, a kialkudható kedvezmény és a hozzá ajánlott finanszírozási csomag függvényében is jelentős eltéréseket mutatott: a Hargita megyei adottságokhoz és a parcellaméretek művelésére alkalmas 80-100 lóerős traktorok, hozzájuk való talajművelő gépek választéka az árlisták alapján nagyjából 40 ezer euróról indult. Akinek viszont a kertészetekben, gyümölcsösökben, zöldségtermesztésben használható kisebb kapacitású, többfunkciós erőgép is megfelelt, már a 10 és 20 ezer euró közötti ársávból is kedvére válogathatott.
A 200 ezer euróba kerülő több száz lóerős gépcsodákon és óránként 30 hektár megművelésére képes óriásekéken, boronákon és kombinátorokon túl azonban érdekes volt látni a GPS-készülékek és az egyéb informatikai megoldások mind szélesebb körű alkalmazási területeit. Az egyik pavilon mélyén a mezőgazdasági célokra – parcellák megfigyelésére, mérésére, növénybetegségek felderítésére – épített drónokat is megtekinthették az érdeklődők, de a traktorokat és mezőgépeket irányító és felügyelő rendszerek mellett hosszasan lehetne sorolni az öntözés, a kertészet, a növényápolás és betegségmegelőzés, illetve az állattenyésztés különböző szakterületein kínált informatikai megoldásokat és szolgáltatásokat is.

[box type=”shadow” ]Négy Hargita megyei termelőt díjaznak
A megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felterjesztésére négy kategóriában díjazza a Hargita megyei termelőket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – tudtuk meg tegnap Török Jenőtől, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. A szakmai elismerést jelentő okleveleket, emlékplaketteket a gazdák szombaton Bukarestben, az INDAGRA mezőgazdasági szakkiállítás és vásár keretében vehetik át. A szakigazgatóság javaslata nyomán a nagytermelők kategóriájában Keresztes Venczel, a csíkszentmártoni Burgabotek Mezőgazdasági Társulás vezetőjének munkásságát ismerik el: a díjat az agrármérnök stabil, évről évre kiemelkedően magas terméseredményeiért veheti át, amit a körülményektől függetlenül a búza, a burgonya és a cukorrépa terén mennyiségileg és minőségileg egyaránt magvalósított – részletezte Török. A Mezőgazdasági Minisztérium ugyanakkor különdíjjal jutalmazza a legjobb burgonyatermesztőket is: ez az elismerés Hargita megyéből idén – magas szintű gépesítési, technológiai megoldásokért, a fajtabemutatókért, illetve a burgonya-vetőgumók terén elért eredményekért – Darvas Bélát, a csíkszentkirályi Agromec vezetőjét illeti. Az év fiatalgazdájának Hargita megyéből ifj. Deák Dénes kobátfalvi gazdát jelölték, aki a kolozsvári agrártudományi egyetemen szerzett diplomája és takarmánytermesztésből írt doktori disszertációja után hazatérve tudását, édesapjával közösen vezetett családi – tejtermeléssel és növénytermesztéssel foglalkozó – vegyesgazdaságukban hasznosítja. Az állattenyésztési elismerésre a szakigazgatóság a felcsíki, juhászattal foglalkozó Ţepuc Lorándot javasolta. Az állattenyésztési munkásságért járó díjat Hargita megyéből tavaly Bartalis Attila csíkkarcfalvi szarvasmarha-tenyésztő kapta.[/box]

Domján Levente, Bukarest

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb