Vasárnapig áll a bál Székelyudvarhelyen

Boban Markovic a városnapokon

184

Benépesült a Városi Park, felépült a sátorváros, és már néhány izgalmas eseményen túl is van a harmadik alkalommal jelentkező Udvarhely Napok. A hétvégére pedig annyi mindent kínál a program, hogy érdemes családostól-barátostól beköltözni a sétatérre.

Ropták a táncot a Patkóban Fotó: Udvarhely Napok / Facebook

A színes rendezvénysorozat hétfőn rajtolt néptáncos toborzóval, történelmi elő­adás, irodalmi és fotókiállítás, könyvbemutató, több koncert, táncház várta az első napokban a városlakókat. Tegnapra benépesült a Nagy-Küküllő partján a sétatér, ahol olyan izgalmas és otthonos, hangulatos és színes teret alakítottak ki, ahol bárki, kicsi és nagy, fiatal és idősebb is jól érzi magát, és talál valamit, ami számára szórakozást, okulást, kikapcsolódást nyújt. Itt található a Sátorváros, ahol számos székelyudvarhelyi civil szervezet, cég, intézmény alakította ki a saját „birodalmát”, és egészen vasárnap délutánig teszik hozzá saját ötleteiket, foglalkozásaikat a polgármesteri hivatal által szervezett Udvarhely Napok egyébként is változatos programjaihoz.

Város a városban
A sporttevékenységeket népszerűsítő VSK sátorban például délutánonként 17 és 19 óra között, szombaton és vasárnap pedig egész nap labdajátékra csábító palánkkal várja az érdeklődőket, sőt ma délután itt ünneplik meg az Atlétika Szakosztály megalakulását.
Legendás, rajzfilmes, meseszekeres, óriás társasjátékos, kifestős, mondás sátrat varázsolt a parkba a Székelyföldi Legendárium csapata, de az Ebremény Egyesületnek is van tere, ahol többek között a felelős állattartásról lehet majd beszélgetni. Sátra van a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsnak, ahol művészeti programmal várják a fiatalokat, a napközisek, kisiskolások, tizenévesek, családosok idén is könnyen megtalálják a sátorvárosban a Baptista Gyülekezet sátrát, sok-sok színes programmal.
Tavaly is nagy sikere volt az Észműves sátornak, az idén a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházzal alakított ki közös teret. Lesznek itt komoly előadások, de vállalkozói rapid randit is tartanak kézműves sörök kóstolgatása közben péntek este, és vasárnap délben (!) reggelizni hívják az érdeklődőket, a nagy sikerű Bizniszvitamin városnapi kiadásán. A SZÉK, vagyis a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ is beköltözik a sétatérre játékokkal, vetélkedőkkel, kommunikációs feladatokkal, felvételi tájékoztatóval, az Udvarhelyi Fiatal Fórum sátrában pedig táncot lehet tanulni és interaktív angol nyelvű tevékenységekbe vonják be az érdeklődőket. A művelődési ház kézműves-tevékenységekkel, a városi könyvtár sok könyvvel és könyves foglalkozással csábítja a sátorváros látogatóit, mellettük található Szabó Károly fotós sarka, a Fényírda.

Az egész családnak szól
Az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete pedig még ka­szálni is lehívja a vállalkozó kedvűeket a Budvár oldalába. Sátrukban ma délelőtt a magyar kormány mezőgazdasági kis gazdálkodóknak szánt székelyföldi gazdaságélénkítő programjáról kérhetnek részletes tájékoztatást az érdeklődők. A Vöröskeresztnek is van sátra, ahol ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérésre lesz lehetőség, és elsősegély-bemutatót is láthat a közönség.
A felsorolásból is jól látható, hogy az egész családot megszólítja a rendezvénysorozat, számos, párhuzamosan zajló tevékenység közül lehet választani. Sőt, ha megéhezik a legkisebb, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete által kialakított térben nyugodt, meghitt helyszínt biztosítanak a babás, kisgyermekes családoknak. Egyébként egy kicsit mindennap gyereknap az idei Udvarhely Napok, a hátralévő időben délutánonként 5 órától ismert gyermekzenekarok kezdik a koncertprogramot.

Nyitott szemmel
Ugyancsak a városi parkban alakították ki a gasztro-utcát, és ami a legfontosabb: a lacikonyha korpatányérban és lebomló műanyagból készült evőeszközökkel kínálja a finomabbnál finomabb étkeket. Az Udvarhely Napok környezetbarát partnere az RDE Hargita Kft., a cég saját sátrában többek között a városban most induló, újszerű szelektív hulladékgyűjtési programról is lehet tájékozódni.
Az Udvarhely Napok figyel a holnapi történelmi eseményre is: a városháza belső udvarán 10 órától a szentatya életébe betekintést nyújtó Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmet tekinthetik meg az érdeklődők, utána pedig a csíksomlyói pápai szentmise élő közvetítését követhetik figyelemmel.

Zenei ínyencségek
A tavalyi Siculus Fesztivál nyertesei is felléphetnek az Udvarhely Napokon, tegnap koncertezett a gyergyószentmiklósi Teddy Queen, ma a Kentaur Soul marosvásárhelyi rockbanda csap a húrok közé, holnap pedig az ugyancsak marosvásárhelyi The Stonecrops zenél. Nagy nevek vannak még hátra, hiszen ma este a magyarországi Vad Fruttik lép fel a nagyszínpadon, majd a székelyudvarhelyi Monyo Project koncertje zárja a napot. Holnap a székelyudvarhelyi, de Magyarországon élő Marthy Barna együttese, a Marthy Dharma érdekes világába lehet belekóstolni, később a Blahalousiana dobja fel a hangulatot. Vasárnap este pedig a városnapok történetében először igazi nemzetközi sztárral találkozhatnak az udvarhelyiek: 20 órától a világhírű szerbiai trombitaművész, Boban Markovic és zenekara lép fel a nagyszínpadon. A 3. Udvarhely Napok rendezvénysorozatának végére a magyarországi Kowalsky meg a Vega bulija tesz pontot. Programfüzetet lehet találni a sátorvárosban, elektronikus formában a világhálón, az eligazításért a polgármesteri hivatal honlapját és hivatalos Facebook-oldalát érdemes böngészgetni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek