Vasárnapi szentmise a főtéren

Közösségben lehet a hitet megélni

6 783

A május 15. utáni kijárási tilalomra vonatkozó feloldások az egyházi programokat illetően is változásokat hozhatnak a gyülekezésre, a közösségi események megtartására vonatkozóan. Ha engedélyezik a szentmisék szabadban való megtartását, Darvas Kozma József a Csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia plébánosa a vasárnapi 11 órai szertartást a főtéren tartaná az előírt távolság betartásával és a maszk viselésének kötelezővé tételével.

Hasonló felállásban a távolság megtartásával és maszkban gyülekeznének a hívek

Darvas Kozma József, a Csík­szeredai Szent Kereszt Főplébánia plébánosa azt reméli, hogy a május 15-ére várt új katonai határozatok enyhíteni fognak a gyülekezési és a kijárási tilalmon. Erre készülve már a polgármesteri hivatalhoz is kérést nyújtott be, hogy a vasárnapi 11 órai szentmisét a város központjában, a Szabadság téren tarthassa.
– A polgármesteri hivatal biztosított a támogatásáról, amennyiben az egyházi programok megtartását és a gyülekezést a kormány és az érsek is jóváhagyja – fogalmazott a plébános. Hozzátette: a szentmisén a hívek a húsvéti ételszentelés rendje szerint sorban gyülekeznének a 2 méteres távolság betartásával, és természetesen a maszk viselése is kötelező lenne. Tamás József nyugalmazott püspök celebrálná a szertartást, amelyen a hívek húsvéti hitüket is megvallanák, hisz ez közösségben nem történhetett meg az idei ünnepen a koronavírus okozta szigorítások miatt.
– A szabadban tartott szertartás a szabadság megélését jelentené számunkra. A jelenlegi helyzetet sokan egyfajta börtönként élik meg, közösségben imádkozni és énekelni jó hatással van az ember lelki világára, ahogy az egyházban is közösségben Istennel és másokkal tudjuk igazán megélni hitünket – tette hozzá Darvas Kozma József plébános. Elmondta: áldoztatást nem terveznek, mivel nagyon nehéz szabályozni a mozgást, ha nagy tömeg gyűl össze.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.