Vasárnap vizsgálnak Székelyudvarhelyen

Érkeznek a Gyermekmentők

916

Hagyomány szerint Székely­udvar­helyen kezdik munkájukat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai, akik évente kétszer látogatnak megyénkbe. Ezúttal is több tanintézményben végeznek szű­rővizsgálatokat és kezeléseket, majd a megyei kórházban dolgozik az orvoscsoport. A székelyudvarhelyi ingyenes vizsgálatra csütörtökig lehet bejelentkezni.

Május 6-tól újra megkezdi munkáját az NGYSZ önkéntes orvoscsoportja, melynek tagjai ősszel és tavasszal érkeznek hozzánk, és a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban, továbbá egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket – adja hírül a szervezet sajtóközleménye. Az első állomás már évek óta Székelyudvarhely, Biró Edith önkormányzati képviselő, helyi kapcsolattartó hívja fel a figyelmet, hogy május 3-ig az Eszterlánc napközinél, illetve a 0744–135083 telefonszámon lehet a vizsgálatokra feliratkozni. Május 6-án, vasárnap, 14.00 órától az említett tanintézményben várják a szakemberek a gyerekeket és szüleiket, Biró Edith elmondta, hogy az orvoscsoportban gyermekgyógyász, orr-fül-gégész, audiológus és urológus lesz.

Fontos a megelőzés
Az NGYSZ összesítéséből kiderül, hogy önkénteseik a tavalyi két út során közel 12 000 vizsgálatot végeztek el, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 40 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, amelyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat vállalta magára, több mint 1 210 000 Ft (mintegy 17 000 lej) értékben. Az NGYSZ egyébként az egészségügyi intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segíti, ugyanakkor gyermekneurológusuk folyamatosan támogatja a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.
A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az egyhetes körúthoz, és ezúttal a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek majd a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A kezelések végén minden gyereket fogkefével ajándékoznak meg.
Akárcsak az utóbbi alkalmakkor, ezúttal is jön a nőgyógyászati szűrőkamion is. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2017-ben közel 750 nőgyógyászati szűrést végeztek. Ebből 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra volt szükség, 30 esetben gyógykezelésre, 125 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápol a szolgálat – tájékoztat az NGYSZ közleménye.

Nem marad el a focikupa
Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupára Csíkszentdomokoson május 10–11-én, amelyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére a sporteseményt Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezték el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Gyermekmentő Szolgálat vendégül látja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.
A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Nyrt. biztosítja, az erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az Oracle Magyarország ismét gépjárműveket bocsát a csapat rendelkezésére, a Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója, így a májusi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsivezetőket. Az egészségügyi programot bárki támogathatja, hiszen a magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, a befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.