Vasárnap lesz a kisfilmek estje Udvarhelyen

63

Nem kevesebb, mint hét rövidfilmet mutatnak be vasárnap este Székelyudvarhelyen a volt Stúdió mozi termében. Ezek között van a székelykeresztúri László Barna Jég alatt című kisfilmje is. A belépés ingyenes.

HN-információ
Vasárnap este 7 órától a volt Stúdió moziban hét kisfilmet mutatnak be az udvarhelyi közönségnek. Az érdeklődők olyan művészek alkotásait láthatják, mint Köllő Ildikó (Szívdoboz, Leltár pasim jó cselekedeteiről), Kővári Szabolcs (Ciklus), Bács Ildikó (Hinta), Székely Előd (Akasztófa) és László Barna (Takaró). Több stábtag is jelen lesz, a moderátori szerepet Dáné Szilárd vállalta. A hetedikként vetített film, László Barna Jég alatt című produkciója abszolút bemutatónak számít, a keresztúriak tavaly szeptemberben már láthatták, de az udvarhelyi közönségnek most lesz először lehetősége megtekinteni.
– Azóta megjárt pár fesztivált, Kolozsváron és Budapesten. Próbálkoztam nagyobb fesztiválokra is bejutni, de ez nem egyszerű, az eddigi visszhangok pedig egész pozitívak – közölte a fiatal keresztúri rendező.
A Jég alatt egy évig készült, és több mint nyolcvan ember dolgozott benne. Székelykeresztúron és Rugonfalván forgatták, az utómunkálatok Budapesten folytak. A keresztúri bemutatót követően a film nem kezdett külön életet a virtuális világban, ezt nem engedte a rendezője. László Barna elsősorban moziba való filmeket készít, megtekintéséhez fontosnak tartja az ottani hangulatot, ha majd lejár a „fesztiváloztatása”, illetve átesik még néhány bemutatón, akkor elindulhat meghódítani az internetet is.
A Jég alatt egy pár különös viszonyáról szól, ahol a testiség dominál. Különféle közös perverz, erotikus játékokat űznek. Lilla mégsem hűséges Bencéhez, és bár a férfi felfedezi a félrelépést, mégis megbocsát neki.
– Bár egyik csalódott a másikban, valamiért mégis megbocsát neki. De a kapcsolatban ekkor már van egy fajta bizonytalanság, tartózkodás. Ezt próbáltam a jég alatt tapasztalt érzéssel összekombinálni – magyarázta László Barna. Mint mondja, a film többféleképpen értelmezhető, hallott már olyant, amin maga is meglepődött, de elismerte, hogy valóban a filmkockák akár más szemszögből is mesélhetnek.
A vasárnap este levetített hét kisfilm összjátékideje mintegy 70 perc, három részben fogják bemutatni, a szünetekben beszélgetésekre is nyílik lehetőség. A hét film között van egy kakukktojás (erről többen a vetítésekor árulnak el), de a többi hat valamilyen módon kötődik László Barnához, hisz vagy mint rendező vagy pedig mint operatőr szerepet vállalt elkészítésükben. A filmeket úgy válogatták össze, hogy legyen benne humor, adjon lehetőséget a kikapcsolódásra, de adott esetben el is gondolkodjunk.
– A Jég alatt filmet vetítik utolsóként. Kicsit szomorú a vége, de megpróbálok majd egy kis happy endet belecsempészni – ígérte a film rendezője, aki reméli, hogy mindenkinek akad majd egy-két kedvence.
A vasárnap este hét órakor kezdődő Kisfilmek estjére ingyenes a belépés, de kihelyeznek egy adománykosarat, hogy a költségek miatt „ne legyen túl nagy a mínusz”.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.