Vásári bábjátékot is hoztak

Lurkó fesztivál

83

Sok nevetéssel ünnepelte a csíkszeredai közönség a 6. Lurkó Fesztivál által május 22–26. között kínált előadás-kavalkádot. Az Erdélyben egyedülálló gyermek- és ifjúsági színházi találkozón szombaton a szombathelyi Mesebolt Bábszínház korhatár nélkül kínálta szabadtéren is mulatságos vásári történetét.

Meg tudnánk szokni, hogy szombat délelőttönként gyermekelőadás-matinét nyújtson a Csíki Játékszín – mondta lapunknak az egyik sokgyerekes apuka, aki a szombati szombathelyi rendhagyó előadást követte családjával. Az idei fesztivál egyetlen szabadtéri előadásának történetét a Mesebolt Bábszínház két művésze elevenítette meg. Takács Dániel egymaga személyesítette meg jobb karján a Csíkszeredában elásott kincset kereső Vitéz Lászlót, s ballal az útjába kerülő, ijesztő szereplőket, akiket kedélyes hozzáállásának köszönhetően szerre legyőz a Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész által írt darabban. Az előadás előzene-kíséretét Lehőcz Zsuzsa sanzonos harmonikajátékával élvezhette a kicsikből és nagyokból álló közönség.
A fesztivált, amelynek első kiadását 2013-ban tartották, idén is elsősorban a 3–18 éveseknek nyújtott kulturális kínálat színesebbé tétele érdekében Csíkszereda önkormányzati színháza, a Csíki Játékszín, a színház mellett működő Kortina Egyesület és Hargita Megye Tanácsának Hargita Megyei Kulturális Központja szervezte, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A fesztiválnak köszönhetően Magyarország legszínvonalasabb gyermek- és ifjúsági színházi produkciói közül már több is eljutott Csíkszeredába, és az erdélyi társulatok legjobb előadásai is megfordultak már a találkozón. A Lurkó Fesztivál hozta el Csíkszeredába az első tipegőknek szánt produkciót, az első tantermi drámát, és először mutatott be színházi nevelési előadást. A 2018-ban öt napon át zajló eseményen összesen 12 produkció 19 előadása volt látható a Csíki Játékszínben, a város két középiskolájában és a színház melletti parkban.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.