csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Városnapok az 50 éves művészeti oktatás jegyében

Az augusztus 1-jén kezdődő, négynapos Csíkszeredai Városnapok idei rendezvénysorozata összefonódik a művészeti oktatás 50 éves évfordulós programjával. A vidámpark kiköltözik a város központjából, a Kosz Szilveszter Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál pedig vasárnap lesz.

Ismertették a kínálatot. Nem versenyeznek más rendezvényekkel Fotó: Barabás Emőke

A tegnapi sajtótájékoztatón a megyeszékhely alpolgár­mestere, Füleki Zoltán kifejtette: a városnapok megszervezésének nem célja más városok rendezvényeivel versenyezni.
– A rendezvénysorozat a csíkszeredai polgárokról és nekik kell szóljon, éppen ezért idén a csíkszeredai művészeti oktatás 50 éves évfordulójának ünnepi programjára épül a városnapi rendezvénysorozat – hangsúlyozta az elöljáró, megjegyezve: ezt tükrözik a képzőművészeti kiállítások, a klasszikus zenei előadások és olyan nagyszínpadi zenekarok lépnek fel, amelyeknek egy vagy több tagja a csíkszeredai művészeti iskola diákja volt. Továbbá kiemelte még különlegességként Nagy Péter kulturális előadását, az Üveggyöngyvarázst az One More Minute és az Ineffable zenekar közreműködésével.
További újdonság, hogy a vidámpark elköltözik a Nagyrét utcába, a Dedemannal szembeni területre, hogy nagyobb teret biztosítson az itt szórakozni vágyóknak. Ezzel kapcsolatban elmondták: az állategeszségügyi hatóságok megvizsgálták a területet és megerősítették, hogy nincs kullancsveszély, de a területet fertőtlenítették, hogy minden aggodalmat elhárítsanak. Az Óceán üzlettel szembeni területen idén csak a kisebbeket várják kis vidámparkkal.
Másik változás a korábbi évekhez képest, hogy a Kosz Szilveszter Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál szombat helyett vasárnap lesz. Idén is meghatározó rendezvénysorozat ugyanakkor a háromnapos Székely Ízek Gasztronómiai Fesztivál, a szombati Pityókafesztivál, a vasárnapi maratonfutás és a városnapi kézműves kiállítás és vásár.

Évfordulós programok
A szervezőcsapat részéről Nagy Zsuzsánna, a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója osztotta meg gondolatait.
– Tisztelegve elődeink előtt és példát mutatva az utókornak, az 50 éves művészeti oktatás ünnepi mottója: „Lélekből épült iskola”. Ez tükrözi iskolánk szellemiségét – hangsúlyozta Nagy Zsuzsánna. Az igazgató hozzátette: augusztus 1-jén két kiálítás nyílik a Mikó-várban (Márton Ferenc tárlata, valamint volt és jelenlegi képzőművész kollégáik munkáinak kiállítása), este 8 órától pedig a Csíki Kamarazenekar városnapi nyitóhangversenyébe is bekapcsolódnak. – Pénteken 11 órától a Nagy István Művészeti Középiskolában Pusztai Lászlónak, iskolánk volt igazgatójának tiszteletére emléktáblát avatunk, illetve kisebb iskolatörténeti bemutatóra is sor kerül.
Vasárnap a Majlát Gusztáv Ká­roly teret népesítik be az iskola művészei: zenélni és alkotni fognak itt, hogy az érdeklődők betekinthessenek az iskolában folyó tevékenységekbe, továbbá szakkiálítást is terveznek a 20 éves építőművészeti oktatás alkalmából.
– Reméljük, ez majd a jövőben akár egy egész utca hosszára bővül – fűzte hozzá az alpolgármester.

13. Dob-Ban Ritmusfesztivál
Sántha Zsuzsánna, az Agora Alapítvány elnöke és a Role zenekar énekese a szombati 13. Dob-Ban Ritmusfesztivál programját ismertette.
– A délelőtti kurzusok alatt nem szakmai képzéseket értünk, ugyanis bárki csatlakozhat, akit érdekelnek az ütőshangszerek. Délután gyerekprogramokkal készülünk, illetve ritmusra épített mesejáték is megtekinthető és meghallgatható lesz – részletezte az énekesnő.
A ritmusfesztivál koncertjein igényes világzenét, rockzenét és dzsesszt hallhatunk majd. Olyan nemzetközi sztárok is fellépnek, mint Jimmy Keegan Amerikából vagy Baard Kolstard Norvégiából.

Esti programkínálat
A nagyszínpadon pénteken 19 órától az L.S.D. együttes zenél, amelyet a TAXI zenekar követ, később pedig a Takáts Tamás Dirty Blues Band lép fel. Szombaton 18.15 órától Takács Szilvia énekel, ezt követi a Slágerebbje, 20.30 órától a Romantikus Medveténc zenél, majd 22.15 órától a Magashegyi Underground koncertezik. Vasárnap 18.30 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncol a színpadon, majd a Gyimesvölgye Férfikórus zenél, ezt követi 20.30 órától a Tokos Zenekar, illetve 22 órától a Heveder Zenekar és Dresch Mihály előadása. A városnapok tűzijátékkal zárul.
A városnapi rendezvények részletes programja a szereda.ro honlapon, illetve a Csíkszeredai Városnapok Facebook-eseményen böngészhető.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb