Várják azt, aki belakja

84

Még a nagy havazások beállta előtt sikerült befejezni Székelypálfalva kántori lakjának külső felújítását, és a falubeliek bíznak benne, hogy lesz, aki belakja az egyházi tulajdonban levő épületet. A plébános szerint a település „alvó vérét” is felpezsdítené egy állandó kántor jelenléte.

Egy régimódi kántor-tanítóra várnak Fotó: Márk Boglárka

Székelypálfalva római katolikus egyházközségének régi kántori lakása bő tíz esztendeje üresedett meg. Sokáig saját papja sem volt a közel 200 lelkes, Farkaslakához tartozó falunak, a nyugalomba vonult Orbán Menyhért 2012-es kinevezésével ez megoldódott. Az elhanyagolt és megromlott épület teljes felújítására a megyei tanács 25 ezer lejt, a helyi önkormányzat pedig 7 ezer lejt különített el.
– Az alapot meg kellett erősítenünk, a tetőzetet cserélnünk kellett, jóformán minden elemét fel kellett újítanunk az épületnek. Kalákával értük el, hogy ennyire haladjunk – közölte Kiss Ferencz egyházi gondnok. Terveik szerint idén a belső munkálatokkal is végeznek, de abban még nem biztosak, hogy mi lesz az épület rendeltetése.
– Ha lesz kántorunk, akkor kántori lak marad. A faluban alszik a vér, be kellene népesíteni, szükség van arra, hogy a fiatalságot összefogja valaki. Egy régimódi kántor-tanítónak nagy szerepe lehetne ebben – mondta Orbán Menyhért plébános.
A belső felújítás még hátravan, a plébános szerint az udvar rendezése a következő évet is igényli.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.