Várják az igényléseket

Szeptember 19-én és 20-án tölthetik fel a jelentkezésüket a WiFi4EU elnevezésű európai uniós projekt keretében azon települések önkormányzatai, amelyek még nem részesültek a projekt támogatásában a köztereiken való ingyenes internethozzáférés biztosításához.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn tájékoztatta a programról a Hargita megyei önkormányzatok vezetőit, azzal a kéréssel, hogy éljenek a támogatási lehetőséggel.
– Felkérem a megye településeinek vezetőit, hogy regisztráljanak a WiFi4EU projekt keretében. Kérem, hogy elsőkként töltsék fel igényléseiket, annak érdekében, hogy ne maradjanak le a támogatási lehetőségről, hisz jelentkezési sorrendben ítélik azt oda. Az ingyenes internethozzáférés biztosítása egyik alapfeltétele annak, hogy a fiatalok és az értelmiség számára élhető környezetet tudjunk teremteni a kisebb településeinken is. E célból hoztuk létre és működtetjük a Kisfalu-programunkat is, amelybe ez a lehetőség is tökéletesen illeszkedik – nyilatkozta Borboly Csaba.
A harmadik alkalommal meghirdetett jelentkezési lehetőséggel az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű, vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosság és az Európába látogatók rendelkezésére. A kezdeményezés keretében tizenötezer euró értékű utalványt kaphat egy-egy önkormányzat, hogy ingyenes internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. A WiFi4EU a 2018 és 2020 közötti időszakban 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Forrásait korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe állítására lehet majd fordítani.
A WiFi4EU-utalvány fedezi a berendezések és a hotspotok telepítésének költségeit. Az utalványban részesülő önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy az adott közterületen ingyenes és jó minőségű wifi-kapcsolat biztosítása céljából legalább 3 évig fizetik az internet-hozzáférés díját, valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit. A WiFi4EU-utalványok magasabb értékű projektek részleges finanszírozására is felhasználhatók. Az utalványból lehet a már meglévő infrastruktúrát korszerűsíteni, kiegészíteni vagy új, csúcstechnológiás berendezéseket vásárolni. A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki.

HN-információ