Váratlan fordulat a román érettségi ügyében

Bíznak a mihamarabbi pozitív döntésben

549

Négy hónappal azután, hogy tavaly ősszel fiatalok – a román érettségi kapcsán – benyújtották panaszukat a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságára, az első hat esetben megindította az eljárást, amit levélben közölt az érintettekkel – mutatott rá tegnapi gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón a Székely Figyelő Alapítvány nevében Árus Zsolt.

Amint arról korábban lapunkban már olvashattak, a Székely Figyelő Alapítvány arra biztatta azokat a fiatalokat, akik tavaly a román vizsga miatt nem tudtak sikeresen érettségizni, hogy tegyenek panaszt a strasbourgi szervnél, amihez pedig minden szükséges támogatást megkapnak.
Több diák élt a lehetőséggel, az első hat esetben pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága el is indította az eljárást, amit levélben közölt a fiatalokkal. A Székely Figyelő Alapítvány munkatársa, Árus Zsolt rámutatott, a levélben az áll, hogy panaszukat eljuttatták a román kormányhoz, emellett pedig a további teendőket is megfogalmazták: az érintetteknek ügyvédet kell fogadniuk, és közölniük kell, hogy milyen feltételek mellett hajlandók békés módon, peren kívül megállapodni a román kormánnyal.
– Úgy tűnik, jól gondoltuk, hogy több panasz esetében felgyorsulhat a folyamat, ugyanakkor az is optimizmusra adhat okot, hogy úgy tűnik, a bíróság is érzi, rendszerszintű problémáról van szó – részletezte Árus Zsolt, hozzátéve, az ügyvédfogadás kérdésében is jó hírekkel szolgálhat, mivel az a budapesti ügyvéd, aki eddig is segített a munkában, honorárium nélkül, mindössze sikerdíj ellenében vállalja a képviseletüket.
Árus kifejtette, amennyiben nem sikerül a román kormánnyal megállapodásra jutni, elindítják a bírósági eljárást. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lenne a pozitív döntés, Árus Zsolt azt mondta, olyan döntésnek kell születnie, amely mentesíti a magyar anyanyelvű fiatalokat a mostani diszkrimináció alól.
– Az lenne a pozitív döntés, hogy a bíróság megállapítja, diszkriminatív a jelenlegi rendszer, és kötelezi Romániát oly formában módosítani az oktatási törvényét, hogy abban ne legyen hátrányos megkülönböztetés – fogalmazott.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek