Várat magára a Zöld ház program

Még nincs finanszírozási módszertan

96

Legkorábban október 15. körül lehet számítani az új Zöld ház program finanszírozási módszertanának megjelenésére. Érdemes lesz ebben az időszakban figyelni a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapját – közölte megkeresésünkre Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, akinek az intézménye ezúttal nem kap feladatot a program lebonyolításában.

Napelemmel felszerelt háztartás. Nagy lehetőség, sok bürokráciával Fotó: László F. Csaba

Domokos László elmondta: egyelőre a megyei ügynökségek is csak annyi információval rendelkeznek, amennyi a sajtóban megjelent.
Egyelőre azonban még azt a céget sem hozták létre, amely akkreditálni fogja a napelemeket felszerelő cégeket. Darvas László, a napelemek szerelésével is foglalkozó Activ Invest Kft. vezetője lapunknak elmondta: olyan szigorú feltételeket szabott a Környezetvédelmi Alap, amelyeknek nagy cégek sem tudnak megfelelni. Szerinte félő, hogy az előírások a jelenlegi formájukban személyre szabottak. Kérdésünkre hozzáfűzte: a program által biztosított 20 ezer lejből olyan rendszer üzemelhető be, amely valóban biztosíthatja egy átlagos családi ház szükségletét.
Mint arról röviden már beszámoltunk: az új Zöld ház program teljes költségvetése 120 millió euró, és fotovoltaikus, azaz elektromos áram termelésére alkalmas napelemek beszerzését finanszírozza. A Környezetvédelmi Alap képviselőinek becslése szerint várhatóan novemberben indulhat el, egy háztartás legfeljebb 20 ezer lej értékben pályázhat.
A támogatás igényléséhez mindenekelőtt hivatalos kérést kell benyújtani. Mellékelni kell hozzá a kérést megerősítő nyilatkozatot. Ezenkívül szükség van telekkönyvi kivonatra, amelyet a kérés beadása előtt legfeljebb 30 nappal kell kiváltani. Amennyiben más címre kéri valaki a támogatást, mint ami a telekkönyvben szerepel, akkor a helyi önkormányzattól kell igazolást kérni, hogy a szóban forgó terület a tulajdonában van. A közösen birtokolt ingatlanok esetében pedig közjegyző által hitelesített nyilatkozatot is mellékelni kell, amelyben rögzítik, hogy valamennyi társtulajdonos beleegyezését adta és ugyanarra az ingatlanra más kérést nem nyújtanak be. Ha pedig valaki nem a hivatalos lakcímére kéri a rendszer felszerelését, akkor igazolást kell kérnie a helyi önkormányzattól, hogy befizette a helyi adókat és illetékeket. Ezenkívül igazolni kell azt is hogy a kérelmező nem tartozik az állam felé. Szükség van továbbá erkölcsi bizonylatra, amelyet a rendőrségen lehet kiváltani, illetve banki igazolásra vagy számlakivonatra is. Pontosabb részletekre október közepén lehet számítani.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek