Vár a mérnöki tanszék

Beszélgetés dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettessel

369

Egy hét múlva a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megnyitja kapuit mindazok előtt, akik a továbbtanuláshoz a Csíkszeredai Kart választják. A továbbiakban dr. Mara Gyöngyvér rektor helyettest, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kar, biomérnöki tanszék oktatóját kértük, mutassa be az oktatást, a szakokat.

– Milyen szakok tartoznak a mérnöki tanszékhez alapképzésen és mesterképzésen?

– A mérnöki tudományterülethez négy alapképzés és egy mesterszak tartozik. Alapképzésen az oktatás az ökológiai mérnöki, élelmiszermérnöki, génsebészet és turisztikai mérnök-menedzser szakokon, valamint mesterképzésen a fenntartható biotechnológia szakon zajlik.

– Milyen főbb tantárgyak tartoznak a különböző szakokhoz?

– Általánosan jellemző a mérnöki szakokra, hogy az első évben természettudományi tárgyakból (kémia, biológia) és matematikából történik az alapozás, valamint a mérnök-menedzser szakon gazdasági tárgyakból. Ezt követően szaktárgyakat tanulnak, az élelmiszermérnökök erjesztési technológiákat, élelmiszer-biotechnológiákat és mikrobiológiát, az ökológiai mérnökök ökológia és természetvédelmet, talaj-, víz- és levegővédelmet, környezeti hatásvizsgálatot, a génsebészek molekuláris biológiát és genetikát, orvosi biotechnológiákat és sejtkultúrákat, míg a mérnök-menedzserek hotelmenedzsmentet, gasztronómiát és ökoturizmust. A mesterképzésen nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos kutatásra és a kutatásmódszertanra.

– Mindegyik szak akkreditált?

– Az ökológiai mérnöki, élelmiszermérnöki és mérnök-menedzser szak, valamint a fenntartható biotechnológia mesterképzés akkreditált, a génsebészet szak, amely később indult, jelenleg ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik.

– Kiknek ajánlaná a mérnöki szakokat?

– Azoknak a diákoknak ajánlanám, akik természettudományos érdeklődésűek, szeretik a kihívásokat, a változatos munkát és kreatívak. A képzésünk nagyon gyakorlatias, sok laboratóriumi, terepi munka és szakmai gyakorlat teszi színessé a mindennapokat. Erre azért van szükség, mert a ma mérnökei folyamatos kihívások elé vannak állítva, hiszen megoldásokat kell találni a globális ivóvíz kérdésére, az egészségünk védelme és megőrzése céljából pedig funkcionális élelmiszereket kell tervezni és olyan terápiás fehérjéket, amelyeket génsebészeti eljárásokkal nagy mennyiségben lehet előállítani.

– Egy friss diplomás mérnök az alap- és mesterképzés elvégzését követően milyen pozícióban helyezkedhet el a munkaerőpiacon?

– A friss diplomásaink változatos munkaköröket töltenek be, vannak termékfejlesztő és gyártásvezető élelmiszeripari végzettjeink, természet- és környezetvédelmi szakértők, vízgazdálkodási üzemvezetők, kutatómérnökök, agro- és ökoturisztikai egységekben dolgozók.

– Ön szerint mennyire van szükség mérnökökre Székelyföldön vagy akár az ország többi területén?

– Elsősorban a székelyföldi régióra van jobb rálátásom, ahol azt tapasztaljuk, hogy folyamatos az érdeklődés a cégek részéről, akik megbízható munkaerőt, mérnököket keresnek, ökológia és környezetmérnöki, élelmiszeripari és biotechnológia területről.

– Egy mérnök Székelyföldön, vagy inkább az ország többi megyéiben, régióiban tud jobban elhelyezkedni?

– Egy jó mérnökre mindenhol szükség van, és megállja a helyét, akár Székelyföldön, akár az ország más megyéiben, sőt külföldön is. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának viszont az a küldetése, hogy elsősorban a székelyföldi értelmiség utánpótlását valósítsa meg és a végzősök a térség fejlődéséhez járuljanak hozzá a szakértelmükkel.

– Miért éppen Csíkszereda?

– Csíkszeredában azért érdemes továbbtanulni, mert korszerűen felszerelt laboratóriumrendszer várja a hallgatókat, fiatal dinamikus oktatók és számos lehetőség bekapcsolódik a kutatási munkákba és más tevékenységekbe, mint CSI vagy Laborkukac diákvetélkedő szervezése, látványos kémiai kísérletek a nyílt napok és különböző fesztiválok alkalmával.

– Hány helyet biztosítanak a 2018–2019-es tanévre?

– A négy alapszakon összesen 115 helyet (64 tandíjmentes és 51 tandíj-hozzájárulásos), míg a mesterképzésen 20 helyet (10 tandíjmentes és 10 tandíj-hozzájárulásos) hirdetünk a 2018–2019 tanévre.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.