péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Vannak kivételek is…

Makrogazdasági szempontból – amint az már ismeretes – eredményesen zárult a 2018-as esztendő, hisz a gazdasági növekedés 4,1%-os volt, ugyanakkor az ország cégeinek az együttes üzleti forgalma 8%-kal növekedett, elérve az 1550 milliárd lejt. Az állami érdekeltségű cégek esetében, legalábbis országos szinten, kedvezőtlennek bizonyult a mérlegzárás: a 225 állami cég kumulált árbevétele 2,2 milliárd lejjel csökkent, s az 44,9 milliárd lejre rúgott. Költségeik ugyanakkor 1 milliárd lejjel gyarapodtak, s azok összességükben 41 milliárd lejt tettek ki. 150 cégnek azonban mégis sikerült nyereséggel zárni az esztendőt, együttesen 7,1 milliárd lejjel, 48 cég viszont veszteséges volt, s annak együttes értéke 3,5 milliárd lejt tett ki. Továbbá a szállításügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó állami cégek (CFR stb.) együttesen 5,1 milliárd lejes szubvencióban részesültek, ami a teljes szubvenciónak 85%-át tette ki. (Amúgy szubvencióban részesültek egyes bányaipari cégek is.)
A területi-közigazgatási egységek tulajdonában lévő cégek sem büszkélkedhettek különösebb sikerekkel. Országos szinten 1250 ilyen cég szerepel a pénzügyminisztérium nyilvántartásában, s azok együttes bevétele 10,4 milliárd lej volt, 0,4 milliárd lejjel több, mint 2017-ben. A kiadásaik összértéke 10,2 milliárd lej volt, 0,6 milliárd lejjel több, mint a megelőző esztendőben. Azok közül 564 bizonyult nyereségesnek, amelyek együttes nyeresége 0,5 milliárd lejt tett ki. Amiben a helyi köztulajdonban lévő cégek „bővelkedtek”, az az adósság: országos szinten az azok által jegyzett adósság 6 milliárd lejre rúgott, s abból 2,9 milliárd lejnyi több mint 90 nappal haladta meg a törlesztési határidőt.
Az általánosítás azonban túlzás lenne, mert az igazság az, hogy vannak olyan állami érdekeltségű cégek, amelyek irigylésre méltó eredményekkel zárták a 2018-as esztendőt is, és az idei költségvetésük is bizakodásra ad okot. Ezek közé tartozik a gazdaságügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó Salrom Rt., amely kötelékeiben találtatnak az ország sóbányái, köztük a Parajdi Sóbánya. Így például a Salrom Rt.-nek a kitermelésből származó idei összbevételei meg fogják közelíteni a 412 millió lejt, míg az összköltségei, valahol 348 millió lej körül lesznek. Ilyen körülmények között pedig valószínűsíthető, hogy a cég idei nyeresége meg fogja haladni a 62 millió lejt.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb