2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Vándorméhészek átutazóban

Elindultak a napokban a vándorméhészek az erdei, havasi málnáról a hárserdők felé. Évente hét-nyolc állomáshelyre kell időben érkezzenek a méhészek, ahhoz, hogy a rövid hordási időszak eredményes legyen.

Úton a vándorméhészek. Nemcsak mézet, papírokat is termelnek Fotó: Balázs Árpád
Úton a vándorméhészek. Nemcsak mézet, papírokat is termelnek Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap] fehéregyházi Széll János, családjával közösen vándorméhészettel foglalkozik. Éppen a havasi málnáról az ország déli részében virágzásnak indult hárs „méhlegelőkre” indultak, amikor Csíkszereda határában a méheket szállító jármű miatt kényszerpihenőt kellett beiktassanak.
– Az autók keveset járnak, a gumik megérnek, így az erdei köves utak megviselik a járműveket. Az éjjel három gumidefektünk is lett, így a mai nap az autók javításával telik – mondta lapunknak Széll János.
Elárulta, Tulcea megyében, a Ciucurova település közeli hárserdőhöz igyekeznek. Ez a következő mézlegelő, amit vándorméhészként a málna után felkeresnek. Az egynapos kényszerpihenő jelentős kiesést okoz a méhésznek. A vándorméhészetek éjszaka közlekednek, amikor a méhek pihennek, ezért felénk ritkán lehet találkozni a vándorokkal, de a jó méhlegelők közelében szinte egymást érik a méhészpavilonok – jegyzi meg a méhész. A jó helyeket előre lefoglalják, a területtulajdonosokkal pedig a permetezési időszakokról is egyeztetni kell. Szerencsére nem volt permetezésből adódóan veszteségük – jegyzi meg a tulajdonos. Mint kiderül: ennek elkerülése nem is olyan egyszerű: a Csíkszereda határában tartott kényszerpihenő ideje alatt a közeli parcellákon éppen a burgonyát permetezték a gazdák.
A Maros megyei vándorméhészek a repce, az akác, a hárs, a napraforgó és az erdei kaszálók virágzására járnak. Összességében évente hét-nyolc nagyobb hordási időszakra összpontosítanak a vándorméhészek. – Amikor hordás van, az esti órák a pergetéssel telnek, aztán jön az éjszakai vándorlás – mondta Széll József. Közben azt is megjegyezte, hogy a méhészek életét is keseríti az egyre több papírmunka. – Lassan minden méhész mellé egy könyvelő is kell – jegyzi meg a méhész. A családi méhészet nagykereskedelmi mennyiségben értékesíti a mézet: a felvásárlással elégedettek, van kereslet a méz iránt. Mivel a tavaly nem volt akácméz, a csemegéért a felvásárlók idén nagybani áron kilónként 18 lejt, míg a repcemézért 11 lej 50 banit fizetnek. Az idei méhészidény két és fél hónapjának már eltelt a fele: az eddigi pergetési eredmények alapján úgy tűnik, méhészeti szempontból jó közepes esztendőre számíthatnak – vélik a méhészek.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb