Vándorbölcső program: Hamarosan kiterjesztik a mozgalmat

520

2018 márciusában indult útjára három bölcsővel a Vándorbölcső program Székelyföldön, Sepsziszéki Nagy Balázs néprajzkutató kezdeményezésére. Mára már több mint 100 bölcső jár családról családra, népszerűségének köszönhetően a mozgalom idén Kárpát-haza bölcsőprogrammá alakul.

A bölcsők átadása mindig templomban történik                                                                      Fotó: Gergely Emese

Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató 2018-ban döntött úgy, hogy bölcsőben szeretné ringatni harmadik gyermeküket, majd továbbadja a becses bútordarabot. A néprajzkutató elmondta: olyan nagy érdeklődésnek örvendett a program kezdeményezése, hogy tavaly év végére már 95 bölcső ringatta az igénylő családok kisbabáit. Mindez a barátok, rokonok, magánszemélyek adományainak köszönhető, illetve 44 bölcsőt ausztráliai magyarok adományából készítettek. Ezek legnagyobb része Székelyföldre van kihelyezve, de magyarországi és felvidéki családokhoz is kerültek bölcsők, azzal a feltétellel, hogy ezek a kiságyak az ottani használat után majd visszakerülnek Székelyföldre.
– A nagyvárosoktól kezdve kisebb településekig mindenhová igyekszünk eljuttatni ezeket a bölcsőket – fogalmazott a program koordinátora, hozzátette: próbálnak figyelni az elöregedő közösségekre is és buzdítani a fiatalokat három vagy több gyermek vállalására. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet saját programjai közé emelte a Vándorbölcső-programot, és tavaly 100 bölcsőt is legyártatott, melyek nemsokára vándorútra indulnak. Mindegyik bölcső egy híres székely emberről lesz elnevezve, és Jankovics Marcell egyik népművészeti motívuma lesz beléjük gravírozva. E bölcsők átadása Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén kezdődik a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-templomban, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjének javaslatára ezen a napon a programot Kárpát-haza bölcsőprogrammá nevezik át, azzal a céllal, hogy Székelyföldön kívülre is kerüljenek bölcsők, mivel Szilágy megyéből, illetve Bihar megyéből is érkeztek igénylések.
– A bölcső átadása mindig templomban történik, hogy motiválja a híveket több gyermek vállalására – mutatott rá a néprajzkutató. Megjegyezte: a családnak, aki a bölcsőt igényelte, lehetősége van, hogy továbbadja, de ha az ő rokoni vagy baráti körében nincs rá jelentkező, akkor lelkészeken, médián keresztül hívják fel a lakosság figyelmét: van szabad bölcső és lehet igényelni. A bölcsőt hat hónapig használják a programban részt vevő családok, és felkerül rá a bennük ringatott csecsemők neve, így alakulnak a bölcsőtestvérek, akiknek a tervek szerint régiónként találkozót is szerveznek majd. Múlt vasárnap Csíkszentmártonban adtak át két bölcsőt, most vasárnap pedig Gyimesközéplokon talált gazdára ugyancsak kettő. A programkoordinátor a családokat 15 kérdéses kérdőív kitöltésére kérve felmérte a program hasznosságát, üzenetét. Arra a kérdésre, hogy Mi a vándorbölcsők és bölcsőprogram üzenete? a következő válaszok születtek: közelebb kerülés Istenhez, a magyarságnak, Székelyföldnek jövője van, a bölcső híd, amely összeköt, minél többen vállaljunk gyermeket, magyarnak lenni áldás, magyar utódot bölcsőben ringatni kihívás és öröm. A Vándorbölcső programban továbbra is várják a gyermeket vállaló családok jelentkezését. Bölcsők felajánlására és igénylésére a helyi képviselőknél vagy Sepsiszéki Nagy Balázsnál lehet jelentkezni, a 0760–779835-ös telefonszámon. Továbbá olyan önkénteseket keresnek, akik vállalnák a bölcsők nyilvántartását, a befogadó családok felkutatását és a kapcsolattartást, elsősorban olyan Hargita megyei településeken, ahol még nincs használatban egy bölcső sem.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek