2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Van válasz az elnéptelenedésre

Siklód volt a házigazdája a lapunk munkatársa, Simó Márton által szervezett III. Sóvidék Népviseletben elnevezésű hagyományőrző és lélekgyarapító szombati rendezvénynek. Az eseményre a kistérség kilenc településéről érkeztek.

Simó Márton és hallgatósága. Benépesült a falu Fotók: Kovács Hont Imre

Mozgalmas nap virradt a megyehatáron fekvő, nehezen megközelíthető kis településre, az Etéd községhez tartozó Siklódra szombaton. Az 50 évvel ezelőtt még több mint 1500 lelket számláló faluban ma már csak mintegy 150-en élnek, és mivel egyelőre csak földúton lehet eljutni oda, a kilátások sem kedvezőek. A Sóvidék Népviseletben harmadik kiadása azonban nemcsak emberrel, hanem szívvel és lélekkel is megtöltötte a falut, sőt július 27-én – magyarországi kezdeményezésre – új rendezvény indul Siklódi sokadalom néven. Ha az Etédtől a Maros megyei Sóváradig tartó és Siklódon is áthaladó megyei utat sikerül aszfaltozni, új lendületet kaphat a falu.

Csoportkép a vidék népviseletbe öltözött nemzedékeivel. Jövőre Alsósófalván találkoznak Fotó: Birtalan Árpád Zsolt

Remélik, lesz foganatja
A néhány száz embert vonzó esemény istentisztelettel kezdődött, amelyen Bardócz Tódor András gyepesi unitárius lelkész a megmaradásról prédikált. Az ünnepi alkalmon a kőrispataki ifj. Szőcs Lajos és negyedik gyermeküket váró felesége vándorbölcsőben részesült.

Szolokmaiak mutatják be saját viseletüket. Korábbi házigazdaként tértek vissza

A templomtól a falu kultúrotthonáig vonuló népviseletbe öltözött tömeg a faluban rég nem tapasztalt látványt nyújtott. A kultúrban hangzottak el a köszöntőbeszédek. Simó Márton ismertette a programot, és játékba hívta az egybegyűlteket: azonosítsák elődeiket azokon az évszázados fotókon, amelyeket ő maga gyűjtött és ajándékként a falunak hagyott hátra.

– A korábbi alkalmakkor is fotókiállítást nyitottunk meg. Ez alkalommal 50 kép gyűlt össze, tucatnyit Molnár István, a székelykeresztúri múzeumalapító néprajzkutató hagyatékából, illetve a Marosvásárhelyen élő Bálint Zsigmond munkái közül választottam. A legelső Sóvidék Népviseletben házigazdája Atyha volt, ott sajnos semmilyen foganatja nem volt az eseménynek. A tavalyi vendéglátó, Szolokma viszont szeretettel vett részt az idein is – mondta lapunknak Simó Márton. Az is kiderült: jövőre Alsósófalván szervezik az eseményt.

Ifj. Szőcs Lajos és családja. Vándorbölcsőben ringathatják a legkisebbet Fotó: Mihály János

A hagyományok őriznek minket!
A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt. Beszédében rámutatott: a két világháborúban közel 150 siklódi hunyt el, a közösség mégis gyarapodott. A kommunizmus idején azonban 700-zal, a rendszerváltás után pedig újabb 700-zal csökkent a lakosságszám.

Sóvidéki székely lányok. A fiatalságban a jövő

– Nemcsak mi őrizzük a hagyományainkat, hanem a hagyományaink is őriznek bennünket. Fel kell venni a népviseletet, és a hagyományainkat a hétköznapokban is meg kell élnünk – fogalmazott Szász Jenő.
– Ez az ünnep megerősít abban, hogy még mindig elegen vagyunk ahhoz, hogy tegyünk a közösségért. Aki nem ismeri a múltját, az nem igazodik el a jelenben és nem boldogul a jövőben sem – mondta Szilveszter Attila, a község polgármestere. Tőle tudtuk meg: jó esetben ősszel már megnevezik az említett megyei út korszerűsítésének a kivitelezőjét, a három szakaszra tagolt útvonalat pedig Etéd irányából kezdik felújítani. A munka volumenét jól tükrözi, hogy Sóvárad felé úgy jellemezte a meglévő utat: lóháton jól járható.

Még a szakácsok is népzenére főztek. Emelkedett hangulat

A III. Sóvidék Népviseletben rendezvényen Kárpát-medencei táncos-zenés viseletbemutatót is tartottak, és a népviseletbe öltözöttek táncban, dalban mutatták be szülőhelyük örökségét. Az eseményen a házigazda siklódiak mellett részt vett Szolokma, Alsósófalva, Makfalva, Sóvárad, Szováta, Küsmöd, Énlaka és Etéd.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb