Van PUG, de nincs kontroll

Csíkszereda városrendezési terve

359

Kiegészítéseivel együtt újra elfogadták Csíkszereda általános városrendezési tervét, ezzel együtt azonban minden eszköz kicsúszott a városvezetés kezéből, amellyel esetleg megakadályozhatnák a Kalász negyed közelébe tervezett csendőrlaktanya megépítését. A városatyák múlt pénteki legnehezebb döntése ez volt: utat nyitni a fejlesztések előtt, és ezzel eleget tenni a belügyminisztérium követeléseinek, vagy pedig (látszólag szélmalom-) harcot vívni az igazságszolgáltatásért, de ezzel fékezni a fejlesztéseket. 11 tanácsos szavazott igennel, és ez elég volt.

Az idei egyik legnehezebb kérdés maradt év végére. Súlyos döntés Fotó: Kovács Hont Imre

Csíkszereda városrendezési tervét 2017 januárjában belügyminisztériumi kereset nyomán a Bukaresti Törvényszék hatályon kívül helyezte. A belügy ugyanis csendőrlaktanyát „álmodott” a Hunyadi János utca közelében levő, állami tulajdonba került 5 hektáros telekre, a PUG viszont zöldövezetnek sorolta be a területet.
Idén – Wohlfart Rudolf jegyző szavaival élve – „vékony jégen állva” adtak ki építkezési engedélyeket, de számos kérvényezésre ugyanakkor nem is adhattak ki engedélyt.
Albert Sándor városi főépítész a múlt pénteki tanácsülésen időrendben bemutatta a PUG körül kialakult helyzetet, a jegyző biztosította a tanácsosokat afelől, hogy a dokumentáció jelen formájában jogilag rendben van, Szőke Domokos alpolgármester pedig hangsúlyozta, hogy amit tudtak, megtettek, ennél több eszköz nincs a kezükben. Füleki Zoltán alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy érvényes PUG hiányában mintegy 5,6 millió lejtől esik el a város jövőre, mert akkor a kültelkek és beltelkek besorolásának nem a naprakész változata szerint adóznak a lakosok.
Ráduly Róbert Kálmán polgármester a tanácsülést megelőzően lapunknak adott – és szintén mai lapszámunkban megjelenő – évértékelő interjújában elmondta: csalárd folyamatok vezettek idáig.
– Amelyik pillanatban jóváhagyjuk a PUG-ot, a város fennhatósága alól kikerül ez az 5 hektár. A város egyedüli eszköze a rendezési terv volt, amellyel megakadályozhatta volna ennek az egyébként teljesen indokolatlan csendőrlaktanyának a létrehozását – közölte a polgármester.
Bíró Hanna Barbara RMDSZ-es képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sok külföldön dolgozó csíkszeredai fiatalt éppen a PUG érvénytelensége akadályoz a hazaköltözésben, hiszen ennek hiányában csak a több ezer euróba kerülő övezeti urbanisztikai tervvel (PUZ) válthatják ki az építkezési engedélyt. Veress Dávid – ugyancsak RMDSZ-es tanácsos – szerint kell PUG, de nem minden áron. Ő népszavazást szorgalmazott volna a döntés meghozatala előtt. Tőke Ervin EMNP-s tanácsos nemleges választ kapott Szőke Domokostól arra a kérdésére, hogy volna-e garancia, hogy a következő hónapokban megoldást találjanak.
A 18 jelen levő tanácsos közül 11 a PUG kiegészítéseinek elfogadására voksolt, négyen ellenezték, hárman pedig tartózkodtak. A vitatott helyszínen – Füleki Zoltán értesülései szerint – csendőrlaktanya, sportpálya, föld alatt lőtér és szolgálati lakások létesülhetnek. Katonai objektumként a várostól nem kell mindehhez építkezési engedélyt igényelniük.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek