Van igény mozira Csíkszeredában

Januárban, ha jól emlékszem, öt alkalommal volt filmvetítés Csíkszeredában: újra láthatta a közönség a Hargita Nemzeti Székely Nép Együttesről készült, decemberben bemutatott Negyedévszázad negyedéve című díjnyertes filmet, aztán kétszer vetítették A lovasíjász című filmet, amire én már nem kaptam két egymás melletti üres helyet. Hétvégén, szombaton és vasárnap este Till Attila Oscar-díjra jelölt Tiszta szívvel című nagyjátékfilmje érkezett a megyeközpontba; most résen voltam, és időben foglaltam helyet a jegypénztárnál. Mindhárom filmet nagyjából telt házzal és a felújított Csíki moziban láthatta a közönség.
Közben olvasom a hírt, hogy hétvégétől elkezdődtek a rendszeres vetítések Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban is, ahol szintén Till Attila filmjével, valamint az ugyancsak Oscar-díjra jelölt Kaliforniai álom című musicallel nyitottak. A fenntartó ott is a városi tanács, a filmek biztosítására a Cityplex mozilánccal kötöttek szerződést, és azt ígérik, hogy az európai, fesztivál- és művészfilmek mellett helyet engednek a hollywoodi alkotásoknak is.
A mozi látogatottságát növelheti, hogy decembertől módosult a mozitörvény: lehetőséget ad a román mellett a magyar feliratok vetítésére is.
Bennem az elmúlt csíkszeredai filmvetítések újból megerősítették, hogy a megyeközpont lakói „ki vannak éhezve” egy jó mozira, ennek körülményei pedig az állandó vetítéseken kívül már rég adottak: két éve befejeződött a volt Transilvania mozi felújítása. A nagyteremben új parketta, formatervezett, hangelnyelő falak, spotlámpás világítás és modernizált színpadi tér fogadja a filmnézésre ide betérőket. A környezet és a székek kényelmesek, működik a ruhatár, láthatóan a filmvetítéshez szükséges technika is adott, várjuk tehát a rendszeres, programszerű filmvetítéseket.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...