Van érdeklődés a műfaj iránt

VII. Alcsíki Fúvóstábor

293

Újra Csíkszentmártonban gyűltek össze a fúvószene iránt érdeklődő vagy éppen azt már mesterien művelő diákok, hogy részt vegyenek a hetedik Al­csíki Fúvóstáborban. Az esemény a község egyik meghatározó nyári programjává nőtte ki magát, és a szervezők büszkén jelenthetik ki, hogy az elmúlt évek táborozói közül többen is a zenei pályát választották.

Fotók: László F. Csaba

Az  Alcsíki Fúvóstáborban – a legtöbb nyári táborral ellentétben – nem a szórakozásé, hanem éppen ellenkezőleg, a kitartó munkáé, a tanulásé és gyakorlásé a főszerep. A cél az, hogy akik fúvószenével foglalkoznak, lehetőséget kapjanak arra, hogy tudásukat csiszolják, ehhez pedig megfelelő szakmai környezetet biztosítanak a szervezők – tudtuk meg Gergely Andrástól, Csíkszentmárton polgármesterétől, a tábort szervező Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnökétől.
A táborban főleg gimnazista (5–8. osztályos) diákok vesznek részt mintegy 60-an, őket 14 tanár oktatja. Az 5-6 fős csoportokban a hangszerórák mellett zeneelméletet is tanulnak, ugyanakkor a hétvégi gálakoncertre külön zongorakísérettel készülnek egyénileg, két zongoratanár segítségével.


– Igyekszünk számon tartani azokat, akik a táborainkban részt vettek, és követjük a pályájukat. Sokan vannak olyanok, akik a középiskola után abbahagyják a zenélést, valószínűleg azért, mert megunják. Büszkék vagyunk azonban azokra, akik Brassóba, Nagyváradra, Marosvásárhelyre mennek tovább, és az egyetemen is zenét tanulnak. Van olyan oktatónk a táborban, aki diákként itt volt az első alkalmakon, majd Váradon elvégezte a zeneművészeti szakot, és most itt oktat – számolt be a tábor eredményeiről a polgármester.


A diákok többsége alcsíki, Szentmárton mellett sokan vannak Csíkkozmásról, Csík­szent­györgyről, de érkeztek Felcsíkról (Madéfaváról, Madarasról, Csi­csó­ból), valamint Sepsiszentgyörgyről és Lövétéről is. Gergely András rámutatott, a maximális létszám, amelyet befogadhatnak, 100 fő. Idén – a korábbi évekhez viszonyítva – kevés a 60 résztvevő, de mint mondta, ennek számos előnye van. Egyrészt így személyre szabottabbak, szakmaibbak a foglalkozások, ugyanakkor örvendetes, hogy a térségben egyre több zenei tábort szerveznek, így megoszlanak a gyermekek, ami azt is jelzi, hogy nagy az érdeklődés a fúvószene iránt.


A tábor zárónapján, szombaton a sportközpontban minden diák megmutathatja, hogy mit tanult az elmúlt egy héten, délután pedig a haladók adják elő ünnepi gálaműsorukat.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.