Van egy új jogszabály

Az uniós élelmiszer-segélycsomagokról

36

A nehéz anyagi helyzetben lévő családok megsegítésének egyik módozata az élelmiszer-segélycsomagok nyújtása. Azok pénzforrását tulajdonképpen uniós alapok képezik. Az utóbbi időben azonban úgy tűnt, hogy elapadt ez a pénzforrás, mert a szóban forgó csomagok nem akarództak eljutni az érintettekhez. A dolgok ilyenszerű alakulása azok körében elégedetlenséget is kiváltott. Amúgy pillanatnyilag nem tudni, hogy mikor is lesz „csomagosztás”, de azt igen, hogy hatályba lépett egy új jogszabály.

A hivatalos Közlöny október 8-i számában jelent meg és 11-étől vált hatályossá ama 2018/784-es kormányhatározat, amely révén megállapítódtak azon intézkedések, amelyek szükségeltetnek a hátrányos helyzetű személyek megsegítésének operacionális programja (POAD) gyakorlatba ültetése végett. Amúgy ennek a kormányhatározatnak a jogalapját az Európai Parlament és Tanács 2014/223-as szabályzata, valamint az Európai Bizottság 2017/1876-os végzése képezte. Ez utóbbi révén hagyták jóvá a romániai leghátrányosabb helyzetben lévő személyek élelmiszerrel és higiéniai termékekkel való támogatásának Európai Segélyezési Alapját. A kormányhatározat értelmében az azáltal érintett személyek alapvető élelmiszerekből összeállított segélycsomagban, valamint higiéniai árucikkekben részesülnek. (Azt talán mondanunk sem kell, hogy ingyenesen.) A következő személyi kategóriákról van szó: azok a személyek, akik számára a polgármester írásos döntése értelmében a minimális jövedelem garantálására vonatkozó utólag módosított és kiegészített 2001/416-os törvénnyel megállapítódott a szóban forgó minimális jövedelem; azok a családok, akik haszonélvezői a családfenntartási járandóságra vonatkozó 2010/277-es törvény előírásainak; azok a személyek, akik időlegesen kritikus élethelyzetben találtatnak (természeti csapások áldozatai stb.). Ez utóbbiak esetében a helyhatóságoknak igazolniuk kell, az időleges sérülékenység helyzetét, s segélycsomag juttatására csak akkor kerülhet sor, ha az előbbi két kategória már abban részesült. Ebből a vázlatos felsorolásból az is kiderül, hogy vannak olyan kategóriák, akik eddig is szerepeltek azon névjegyzékeken, amelyek alapján élelmiszercsomag osztásra került sor, s amennyiben anyagi helyzetük tekintetében nem következett be változás jogosultságukat továbbra is megőrzik. Ugyanakkor jó tudni azt is, hogy azok a személyek, akik börtönbüntetésüket töltik, lakhelyük külföldön van vagy szociális ellátási intézményekben részesülnek gondozásban, nem jogosultak a POAD keretében kiosztott élelmiszer-segélycsomagokra.
Az eddigiekhez képest nem sok újdonságot tartalmaz a most hatályba lépett jogszabály, de ettől függetlenül a szóban forgó tárgykörben eddig hatályos, a 2014/799-es kormányhatározat október 11-től érvényét vesztette. Ugyanakkor a most megjelent kormányhatározat értelmében amennyiben jelenleg folyamatban lenne a szóban forgó program lebonyolítása, akkor az eddig hatályos kormányhatározat előírásai alkalmazandóak.
Arról viszont nem szól a fáma, hogy ténylegesen mikor is kerül sor a sokak által várva várt „csomagosztásra”. Remélhető, hogy még az idén…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek