2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Van bőven pénz laborvizsgálatokra

Nem áll elő idén az előző évekből ismert helyzet, év végéig rendelkezésre áll a szükséges összeg a paraklinikai vizsgálatokra – tájékoztat közleményben a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. A dokumentumban arra is emlékeztetnek, hogy az idén kiadott beutalók év végéig érvényesek maradnak.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közleményében rámutatnak, a paraklinikai, tehát laboratóriumi vizsgálatokra, röntgenvizsgálatokra és a többi orvosi képalkotási vizsgálatra kiállított, harminc vagy kilencven napra érvényes beutalók (küldőpapírok) a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos intézkedések értelmében nem vesztik el érvényességüket az év végéig. Ha tehát valakinek van laboratóriumi beutalója, de nem ment el a vizsgálatra, például a járványhelyzet miatt, év végéig megteheti még ezt – hangsúlyozta Duda Tihamér, a pénztár vezetője.

Az általa vezetett intézmény tájékoztatása szerint a laborvizsgálatokra és a többi paraklinikai vizsgálatra az előző évek gyakorlatától eltérően idén év vége felé nem fogyott el a pénz, egész év végéig tudnak a szolgáltatók a biztosítottak számára ingyenes és támogatott vizsgálatokat végezni. Ilyen vizsgálatok például a hematológiai, biokémiai, immunológiai és mikrobiológiai laborvizsgálatok, a különböző orvosi képalkotási eljárások és a komputertomográf vagy mágnesesrezonancia-vizsgálat is. Azon vizsgálatokért kell a biztosítottak fizessenek, amelyek nem szerepelnek az ingyenes vizsgálatok listáján, amelyeket a biztosított személy igényelt vagy pedig abban az esetben, ha a biztosított személy nem fogadja el a kapott előjegyzést és hamarabb elvégezteti az adott vizsgálatot.

A pénztár javasolja a biztosítottaknak, hogy kérjenek előjegyzést a szolgáltatóktól a beutaló átvétele után következő első tíz napban. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló megyebeli paraklinikai szolgáltatók listája elérhető a pénztár honlapján, a következő linken: http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.

Az egészségbiztosítási pénztár közleményében még kiemelik, az országos pénztártól kért és kapott kiegészítések révén a paraklinikai szolgáltatásokra a megyében nincsenek várólisták. Ha esetleg mégis várni kell egyes szolgáltatásokra, az azért történhet meg, mert kevés néhány – például komputertomográfhoz vagy mágneses rezonanciás – vizsgálathoz a hozzáférési lehetőség. 

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb