Van amit lehet, van amit nem: Útkereszteződések és elkerülőút Székelyudvarhelyen

32

Még az idén átalakítják az elke­rülő­út és a Bethlenfalvi út kereszteződését, és elkészültek a tervek az ún. Fernengel útkereszteződés rendezésére is. Mindkét helyen területet is vásárolt a városvezetés. Az elképzeléseket tegnap mutatták be a Városházán.

Terveket, elképzeléseket mutattak be. Jakab Attila, Zörgő Noémi és Gálfi Árpád   fotó: Városháza Székelyudvarhely

Amagántelkek megvásárlásának köszönhetően lehetőség nyílik a közlekedés biztonságosabbá, gördülékenyebbé tételére a két forgalmas útkereszteződésben.

„Derékszögesítik” a kereszteződést
A Fások utca – Bethlenfalvi út – Lakatosok utcai útkereszteződés forgalmát jelenlegi állapotában nagyon nehéz hatékonyan és biztonságosan irányítani, jelenleg az ide elhelyezett ún. okos jelzőlámpák se működnek. Viszont itt találkozik két leterhelt útszakasz. Még 2014-ben elkészült egy körforgalom terve, de a magas költségek és objektív akadályok miatt ez máig nem tudott megvalósulni. Nem derékszögű az utcák találkozása, ott van egy magasfeszültségű villanyoszlop és egy elég régi híd is. Bár a távlati cél továbbra is a körforgalom, első lépésként „derékszögesítenék” a kereszteződést, a megvásárolt telkeknek köszönhetően máshol jelölik ki a Lakatosok utca nyomvonalát – ismertette a tervet Jakab Attila városmenedzser. Az útkereszteződésben maradnak az okos jelzőlámpák. Amennyiben az önkormányzati testület rábólint a tervre, a munkát még idén elvégeznék, a készülő költségvetésben mintegy 600 ezer lejt irányoznak elő erre a célra. A rendezéshez kapcsolódik, hogy mindegyik okos szemaforos csomóponthoz kétnyelvű (román–magyar) tájékoztató táblákat helyeztek ki a napokban – hívta fel a figyelmet a városmenedzser.

Rávezetéses útkereszteződés
A székelyudvarhelyi közlekedés másik neuralgikus pontja a Wesselényi Miklós – Orbán Balázs – Nicolae Bălcescu utcák találkozása, amelyen áthalad az elkerülőút forgalma is. Nyaranta a nehézgépjárművek rendszerint felgyűrik az aszfaltot, és folyamatosan kátyúzni kell. Itt egy sarokházat vásárolt meg az önkormányzat, amit már le is bontottak és egy brassói szakcég el is készítette a tervet az útkereszteződés átrendezésére. Jakab Attila elmagyarázta, hogy egy ún. rávezetéses útkereszteződést alakítanának ki, amelynek szabályai hasonlítanak a körforgalmakéhoz, a lényeg, hogy egy íves részt is kialakítanak a derékszögű találkozások helyett, amely főleg a teherautók befordulását könnyítené meg. A látványterv szerint az ív belső részében zöldövezetet alakítanának ki. Ebben az esetben még nincs információ arról, hogy mennyibe kerülne a beruházás, de pályázati pénzek lehívásán is gondolkodnak.

Az elkerülőútról
Székelyudvarhelyen a mérések szerint jelentős az áthaladó forgalom, az autósok közé a 120 ezres vonzáskörzet lakosait is be kell számolni. Időről időre felmerül egy igazi elkerülőút szükségessége, ami több ízben képezett kampánytémát is. Gálfi Árpád polgármester a tegnap délelőtt, a Városházán tartott sajtótájékoztatón röviden elmondta: nem ültek tétlenül az elmúlt időszakban, 2016–2017-ben elkészült egy előtanulmány, nagyjából kijelölték az út nyomvonalát, és listázták azt a 273 tulajdonost is, akinek telkét érintené a 13A országút városi forgalmat elkerülő részének a megépítése. Viszont a székelyudvarhelyi terelőutat 30 év alatt sem sikerült „bejuttatni” az országos úthálózatfejlesztési mestertervbe, ezért európai uniós forrásokra nem lehet pályázni, és mivel több tízezer euróba kerülne, saját költségvetésből soha nem tudja megépíteni a város. Jelenleg egyetlen lehetőség, ha a kormány ad pénzt a beruházásra – tette egyértelművé a helyzetet a polgármester, megemlítve Antal Lóránt szenátor kezdeményezését, aki legalább a tervezésre megpróbál központi támogatást kijárni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek