Van, aki így tudja, s van, aki úgy

Fele se tréfa...

64

Nemrégiben az egyik Ko­vászna megyei kórház igazgatója azt állította, hogy kevés rezidens választja a sürgősséget, a pszichiátriát vagy a háziorvosi szakot. A Iași-i Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem prorektora viszont azt hangoztatta, hogy az utóbbi két esztendő során a pszichiátria volt az egyike azon szakoknak, amelyek iránt leginkább érdeklődtek a rezidensek. Ilyenképpen mi azt tudhattuk meg, hogy van, aki így tudja és van olyan is, aki úgy tudja…
Az Eurostat adatai szerint az első félév folyamán Romániában a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva több mint 14%-kal drágult a villamos energia, s ez uniós viszonylatban is a legnagyobb arányút jelentette. Lengyelországban ugyanakkor 4,3%-os csökkenés következett be. Örvendetes viszont, hogy Romániában volt a legalacsonyabb ára a földgázfogyasztásnak 3,2 euró/100kWh. A második helyet Magyarország foglalta el 3,6 euró/100kWh-val. A legmagasabb árakat Svédországban és Dániában jegyezték 11,3 euró/100kWh, illetve 9 euró/100kWh.
A minap számoltunk be arról, hogy az Európai Autógyártók Egyesületének (ACEA) közleménye szerint országunkban az esztendő első tíz hónapja során 110 331 új személygépkocsit jegyeztettek be a forgalomba, 24,2%-kal többet, mint 2017 azonos időszakában. Ebből
10 036-ot október hónap folyamán. Az ACEA adatai az uniós tagálla­mok illetékes hatóságai által szolgáltatott a forgalomba való bejegyeztetésre vonatkozó, hivatalos adatokon alapulnak. Nos, az elmúlt héten közleményt hozott nyilvánosságra a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete is (APIA) abban viszont az áll, hogy az első tíz hónap során 153 105 új személygépkocsi talált gazdára országunkban, októberben pedig 18 274. Igazodj el, ha tudsz… És még egy autós hír: a minap az Eurostatra való hivatkozással a hazai sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Romániában a lakosság harmadának nem futja saját gépkocsira, míg uniós viszonylatban a lakosságnak alig 10%-a nem tudja megengedni magának ezt. Ez így igaz, csak a közölteknek van egy „szépséghibája”: az Eurostat, amikor nyilvánosságra hozta ezt a statisztikát, nem úgy általában „az elkelt” gépkocsik számát tartotta szem előtt, hanem az első ízben megvásárolt új személygépkocsikét, kiindulva azok kiskereskedelmi áraiból (áfástól), valamint a romániai vásárlóerőből. Ilyenképpen pedig némileg ferdült a statisztika, ugyanis a hivatalos adatokra támaszkodó számítások szerint a romániai családoknak mintegy 80%-a rendelkezik valamilyen járgánnyal.
Sajtóértesülések szerint Liviu Dragnea pártelnök annak idején könyvelői felsőfokú képzésben is részesült: állítólag 1999 és 2002 között hallgatója volt a Teleorman megyei Alexandria municípiumban székelő Alexandru Ghica magánegyetemnek, amelyről utólag ki­derült, hogy akkortájt egy fantomintézmény volt, lévén hogy nem rendelkezett akkreditálással. 2011-ben az egykori rektort elítélték okirat-hamisítás miatt. (Amúgy a 2000/1215-ös kormányhatározat alapján a 2001–2002-es iskolai évben már indíthatott könyvelési és vagyonkezelési–informatikai szakot a szóban forgó egyetem.) A gond az, hogy Dragnea nevére az 1999–2002-es időszakban bocsátottak ki főiskolai törzskönyvi lapot, az igaz viszont, hogy nem államvizsgázott. Egyébként jelenleg mintegy 200 személy esetében van folyamatban különböző bizonylatoknak és diplomáknak a megsemmisítésére vonatkozó eljárás.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek