Van, ahol jár, van, ahol nem?

Továbbra is bizonytalan az udvarhelyi babakelengye-program jövője

66

Diszkriminatívnak tartja a babakelengye-program akadályozását, a magyar képviselők és szenátorok támogatásához folyamodott az ön­kormányzati testület EMNP-s frak­ciója. Nem értik, hogy van az, hogy ha más városokban működ­het a kismamákat segítő kezdeményezés, akkor az udvarhelyi terv miért minősül törvénytelennek.

Bírósághoz fordult a prefektusi hivatal, miután a székelyudvarhelyi önkormányzat nem vonta vissza az újszülöttek családjának nyújtandó egyszeri anyagi támogatásról szóló határozatát. Az ún. babakelengye programot Lőrincz Edit néppárti képviselő dolgozta ki és nyújtotta be, tervezetét tavaly szeptemberben szavazta meg a képviselő-testület. Eszerint minden székelyudvarhelyi újszülött után 500 lej értékben adnának egyszeri segélyt a helyi költségvetésből. A prefektusi hivatal viszont jogszerűtlenségre hivatkozva a határozat visszavonására kötelezte az önkormányzatot, amelynek az nem tett eleget.
Lőrincz Edit és Ölvedi Zsolt, az EMNP frakció vezetője múlt héten sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Székelyudvarhelyen elfogadott határozat formailag azonos az ország több városában már elfogadott és alkalmazott hasonló programokkal.
– Diszkriminatívnak érezzük az esetet, hiszen a kormány helyi képviselője megtámad egy olyan határozatot, amely a román vidékeken elfogadott. A székelyudvarhelyi újszülöttek nem lehetnek olyan szerencsés helyzetben, mint a román vidékeken születő társaik – hiszen a székelyudvarhelyi határozat az egyetlen a számos hasonló önkormányzati döntés közül az országban, amelyet az állam a prefektuson keresztül megtámadott és bírósági úton próbálja megsemmisíteni – fejezte ki elégedetlenségét a kezdeményező.
A babakelengye program kidolgozása és határozattá formálása több mint egy évbe került, mivel Székelyföldön egyedülálló kezdeményezésről van szó.
– Segítséget kértünk a magyar érdekképviseletnek a törvényhozásban helyet foglaló képviselőitől, ám választ mai napig nem kaptunk – mondta még el Lőrincz Edit.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek