Van, ahol a belépő az újdonság, és van, ahol a tárlat

múzeumok éjszakája: Nagy Imrétől a legón át a székely asszonysorsig

264

Csíkszeredában idén szimbolikus belépővel és életkorra szabott tárlatvezetéssel, Szé­kely­udvarhelyen „legóőrülettel”, Gyer­gyó­szent­mik­ló­son pedig a Budapesten is nagy sikert aratott Anna – Asszonysors a 20. században című kiállítással várják a látogatókat. Mozgalmas szombatnak néz elébe a kultúrakedvelő közönség.

Állandó és időszakos kiállításaival várja látogatóit a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum. Éjfélig tart a kivételes alkalom Fotó: László F. Csaba

Világszerte a Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton, ezúttal június 23-án szervezik a Múzeumok éjszakáját. A kulturális intézmények rugalmasan kezelik mind az időpontot, mind pedig a nyitvatartást vagy éppen a belépőjegyek díját, ezen összeállításunkban a megye három legnagyobb városának patinás múzeumait kerestük meg.

Csíkszereda: 5 lej a beugró
Az Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik című időszakos kiállítás talán a legérdekesebb programpontja a Múzeumok éjszakájának a Csíki Székely Múzeumban. A legnagyobb változás a tavalyhoz viszonyítva, hogy idén 5 lejes beugróval lehet bejutni, míg korábban a belépés díjtalan volt – közölte érdeklődésünkre Túros Eszter, a múzeum munkatársa.
Kérdésünkre elmondta: a program 16 órakor kezdődik, a belépő birtokában a múzeum valamennyi tárlata megtekinthető. Az Aba-Novák kiállításon ugyanakkor háromféle – különböző korosztályok igényeihez igazított – tárlatvezetés is várja a látogatókat, ám erre előzetesen regisztrálni kell a helyszínen, a helyek számra ugyanis korlátozott. 16 órakor a gyerekeknek, 17 órától az ifjúságnak, míg 18 órakor az felnőttek számára tartanak tárlatvezetést.
A kiállítás megtekintése mellett két előadáson is részt vehetnek a látogatók. 17 órakor lapunk munkatársa, Daczó Katalin tart előadást Csíkszereda pusztulása 1916-ban a korabeli sajtó tükrében címmel, majd hat órától Kósa Béla művészettörténész előadására kerül sor „Kő kövön” – 10 év falkutatásai Csík régi egyházi épületein címmel. A Múzeumok éjszakájának szokásos tartozéka az udvari színpadon megtartott koncert, ezúttal a Nagy István Művészeti Középiskola volt és jelenlegi diákjainak koncertjét hallgathatjuk.
Túros Eszter ugyanakkor a Hargita Népének elmondta: az előzetesen közzétett programhoz képest újdonság, hogy lesz játéksarok is, ahol a gyerekek játszhatnak. Ha szép lesz az idő, akkor este 11 órakor a Trés Court – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválján szereplő filmekből vetítenek nemzetközi válogatást. Tavalyhoz képest változás, hogy valamennyi program véget ér éjjel 12 órakor, míg korábban a koncertek belenyúltak az éjszakába.

Székelyudvarhely: kiállítják, összerakják
Újra ragyogni fog éjszaka a Haáz Rezső Múzeum: a székelyudvarhelyi kulturális intézmény meglepetésekkel, sok izgalmas, érdekes programmal várja látogatóit.
A népszerű építőjáték, a legó lesz az újdonsága és egyik főszereplője a szombati fehér éjszakának. A Haberstumpf-villában 18 órakor nyílik a Brickenburg Structores című kiállítás, amit a legóautók akadályversenye tesz izgalmassá. A világszerte kedvelt kirakós játékkockák históriájáról szóló animációs film levetítése csak hab lesz a tortán! A kisgyermekes családoknak viszont érdemes előtte egy órával, már 17 órakor a helyszínen lenniük, mert az éjszakába nyúló programsorozat mesésen kezdődik: a villa udvarán A kiskakas gyémánt félkrajcárját lehet megnézni Bonczidai Dezső és Halmágyi Éva előadásában. Szintén a gyerekeknek kedveskednek a fegyversimogatóval, de a csemetéknek lesz alkalmuk bepillantást nyerni a régészeti műhelytitkokba is. Aki szívesen alkot, azt a bütyköldében várják kézműves-foglalkozásra, és be lehet nevezni a kincskereső játékba is.

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. Kirakós látványosság Fotó: hrmuzeum.ro

A felnőtteknek az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó kínálattal készül a múzeum munkaközössége. Milyen a ferences rendi életvitel? A kérdésre maga az esztelneki rendházfőnök, Szilveszter atya ad választ a 19 órakor kezdődő előadásában – a témához jól passzol a Szerzetesek asztalánál című tárlat, amelyet lehetőség lesz szakszerű tárlatvezetéssel megtekinteni. Nem marad el idén sem a zenebona, ezúttal a Mano and Friends fog gondoskodni a bulis hangulatról. A szabadtéri koncert fél 10-kor kezdődik, és érdemes kivárni a végét, mert utána igazi tüzes show dukál a múzeumbarátoknak. A Szentivánéji tüzes installációt 22 óra 30 perckor lehet megcsodálni. Aki még bírja az éjszakázást, azt mozizni hívják. Simó Ibolya, Buzási Gyopár, Moldovai Katalin, Zsigmond Attila – a négy székelyföldi alkotó filmjét (Falu fessön, Babuka a fűben, Ahogy eddig, Lekvár) a csillagos júniusi égbolt alatt vetítik le.
A Múzeumok éjszakáján vállalkozni lehet erényöv-próbára és a Kossuth utcai Képtárba is érdemes lesz lesétálni. Itt 17–21 óra között a Páll Lajos-emlékkiállítást óránként induló tárlatvezetéssel mutatják be az érdeklődőknek.
A Haáz Rezső Múzeum rendezvényeire, kiállításaira a belépés ingyenes.

Székely sikertárlat Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson is szombaton 16 órakor kezdődik a Múzeumok éjszakájának programsorozata, amelynek középpontjában idén az Anna – Asszonysors a 20. században című kiállítás áll. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban létrehozott időszaki tárlat a székelyföldi múzeumok néprajzosainak közös munkája nyomán jött létre, legutóbb Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthették meg az érdeklődők. A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban már javában zajlanak az előkészületek, tegnapi ottjártunkkor pedig már itt-ott kibontakozni látszott a nem mindennapi, interaktív tárlat koncepciója.
Székelyföldi néprajzosok – név szerint Kinda István, Salló Szilárd, Miklós Zoltán, Kolumbán Zsuzsa, Vajda András és Szőcs Levente – dugták össze a fejüket annak idején, hogy a múzeumok létrehozhatnának egy közös kiállítást, amelyet Budapestre is elvinnének.
A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban jelenleg is azon dolgoznak, hogy a szombati megnyitóra minden a helyén legyen, a kiállítás egyik megálmodója, az intézmény munkatársa, Szőcs Levente pedig érdeklődésünkre kifejtette: az elképzelés az volt, hogy bemutassák a múzeumok tárgyait, ezek szemléltetésére találták ki a fiktív élettörténetet, Anna életét, amelyet 1920-tól, 1989-ig követhet végig a látogató.

Vissza az időben. Felülvizsgálhatjuk Anna döntéseit Fotó: Kertész László

A kiállítás érdekessége, hogy – a nem mindennapi környezet és látványelemek mellett – felettébb interaktív: életének egy bizonyos szakaszában Anna nehéz döntés elé kényszerül, onnantól kezdve pedig két szálon fut a cselekmény, a látogatónak pedig a főszereplőhöz hasonlóan el kell döntenie, hogy férjhez megy falura, vagy szolgálóként városon folytatja az életét. Szőcs rámutatott: nagy hangsúlyt fektetnek a bemutatott helyszínekre, a parasztháztól kezdve egészen a kommunizmus szocreál tömbházlakásáig.
A kiállítást 17 órától nyitják meg, majd a kurátorok éjszakába nyúló tárlatvezetéseket tartanak az érdeklődőknek. Ezt megelőzően, 16 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont új kiadványainak bemutatójával kezdődik a rendezvény.
Az idei ünnepet az örmény katolikus plébániával partnerségben szervezi a Tarisznyás Márton Múzeum, ugyanis Bálint Ákos népművelő, zeneszerző születésének 125. évfordulóját ünneplik. Délután fél 6-tól a sírjánál koszorúznak, majd az örmény katolikus templomban emlékhangversenyre kerül sor, ahol Bálint Ákos unokái – Kostyák Attila és Kostyák Előd – mellett dédunokája, Kostyák Zsuzsa, valamint az Ipartestület Férfikara, a Domokos Pál Péter Dalkör Női Kara és a Szent Miklós Kamarakórus lép fel.
A bulizni vágyók két gyergyói zenekar, a Teddy Queen és a No Sugar koncertjein kapcsolódhatnak ki, emellett lesz filmvetítés, kézműves-foglalkozás, de a már hagyományos tűzugrást is megtartják.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.