Változott a falukép és a mentalitás is

115

Eredményes esztendőt zárt Ho­moródalmás: megújult a központja, a polgármesteri hivatal épülete és annak udvara, továbbá tűzoltóság és polgárvédelem terén is nagyot léptek. Az új évnek is ambiciózus tervekkel vágnak neki, így bizonyítva, hogy a település nem annyira feszültséggel teli, mint amennyire sokan gondolják.

Tikosi László

A kis-homoródmenti községben tavaly sor került a polgármesteri hivatal belső felújítására, udvarának rendezésére, és a szomszédságában új tűzoltószertárt építettek és adtak használatba. A község felújított tűzoltóautót kapott Magyarország kormányától, év közben tűzoltóruhákat és felszereléseket is vásároltak. Térkövezték és parkosították a központot. A múlt év elején, amikor több súlyos bűneset történt a településen, polgárőrség alakult a további erőszakos cselekményeket megelőzendő. Önkéntesei – mintegy 100 fő – azóta is rendszeres járőrszolgálatot látnak el. Az egyesületet szabályozták és felszerelték, adományként terepjárót kaptak egyik testvértelepülésüktől, Géberjén önkormányzatától.
Ezek mellett – mint Tikosi László polgármestertől és Rigó Mihály alpolgármestertől megtudtuk – Almás belterületén három átereszt, külterületén pedig egy hidat építettek, amelynek értéke 100 ezer lej. Elkészült a végleges területrendezési terv (PUG).
További terveket dolgoztak ki és engedélyeztettek, amelyek a 2018-as évben valósulhatnak meg. Ily módon jön létre a volt tekepálya helyén az idősek nappali foglalkoztatására szánt központ – ez EU-s pályázatból valósul meg 300 ezer euró értékben –, és rendezik, parkosítják a sóskút környezetét – LEADER-keretből, 150 ezer euróból.
A község 1,2 millió lejt nyert a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) az úthálózat aszfaltozására: a falu északi részén, a közbirtokosság mostani székhelyétől a temetőig 1048 m hosszúságban aszfaltozhatnak. Korszerűsítik a közvilágítást is: energiatakarékos lámpatesteket szerelnek fel 561 ezer lejből, amelyet szintén kormánytámogatás révén nyertek. Folytatódik a községi és mezei utak, a Vargyasba – az Orbán Balázs-cseppkőbarlanghoz – vezető szakasz karbantartása és a turisztikai menedékház építése is.
Mint minden évben, idén is sor kerül a Barlangfesztiválra, amely egyúttal kiváló alkalom a testvér-települési kapcsolatok ápolására és az elszármazottak hazacsalogatására. 2018-ban felnőtt és unitárius kórustalálkozót is tartanak lövétei, oklándi, homoródszentpáli és a helyi kórusok szereplésével, az unitárius kórustalálkozóra egész Erdélyből mintegy 500 személy érkezik. Homoródalmás lesz a gazdája az immár hagyományossá vált, ötödik alkalommal sorra kerülő Homoródmente Népviseletben nevű találkozónak, amelyre a két Homoród-mente 24 településéről várják a résztvevőket.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.