Változó világ

104

Az elmúlt száz esztendőben több történelmi eseményre, fordulatra azt mondták utólag, hogy megváltoztatta a világot, új mederbe terelte a történelem folyását, mérföldkőnek, sorsfordítónak nyilvánítva a történéseket. Ezentúl már semmi sem lesz olyan, mint eddig – jegyezték meg a bölcsek.
Ilyen sorsfordító esemény volt az elmúlt évszázadban a szarajevói merénylet, amely ürügyként szolgált a világháború kitöréséhez. Aztán jött a négy nehéz évig tartó világégés, amelyről akkor még nem is sejtették, hogy nem az utolsó, szinte az egész földgolyót átfogó fegyveres konfliktus, de utólag, röpke huszonkét esztendő múlva sorszámot kapott. De közben birodalmak hullottak szét, új birodalmak jöttek létre, mérhetetlen szenvedést okozva. A rövid békeidőt újabb négy esztendő háborúskodás követte, s eladdig nem ismert méretű pusztítást, szenvedést hozva az emberiségre. Az atombomba megépítése és bevetése, no meg a holokauszt egyaránt előzménytelen eseménysorok voltak: soha addig a történelem során nem pusztítottak el módszeresen annyi embert, háborús események során vagy egy ideológia nevében.
A második világháborút követő béke ismét újrarajzolta a határokat, s ezek a határok immár nemcsak országhatárok, hanem ideológiai határvonalak is voltak, amelyek közel ötven esztendeig két nagy táborra osztották Európát, az egész világot. De mérföldkőnek nevezték a hidegháborút, az 1956-os magyarországi eseményeket, a vietnami háborút és az azt követő tiltakozáshullámot, az 1968-as franciaországi eseményeket, a popkultúra térhódítását, a prágai tavaszt, a lengyel Szolidaritás szakszervezet ténykedését, a nyolcvanas évek orosz glasznoszty és peresztrojka kiteljesedését, amely végül az ugyancsak korszakalkotó kelet-európai rendszerváltásokban csúcsosodott ki.
De azt mondtuk, hogy többé soha nem lesz úgy, mint eddig volt a New York-i ikertornyok lerombolásakor is, azon az emlékezetes szeptember 11-én. Másik mérföldkőnek a Brexitet, azaz Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését elindító népszavazást nevezték, akárcsak az elmúlt pár esztendő migrációs hullámát s körülötte folyó ideológiai háborúskodást is. Ilyen mérföldkő a Sargentini-jelentésnek az Európai Parlament általi elfogadása.
Ha szépen összeszámoljuk, hogy hány fordulópont volt szűkebb térségünk állampolgárainak életében, kiderül, hogy nem egyszerű fordulatokat éltek meg, hanem úgy pörögtek – s pörgünk ma is –, mint a pörgettyű. Vagy ahogy nagymamám fogalmazta meg a gyors változásokat: megy, mint a burung, azaz burungozik. De nevezhetnénk ördögmotollának is. A sok sorsfordító eseménybe lassan beleszédülünk, irányt veszítünk. S a világ változása állandósul, s egyre gyorsul.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.