Változik a BL és az EL lebonyolítása

98

Az eddigi hárommal szemben a nyártól már négy selejtezőkört kell sikerrel megvívnia a magyar labdarúgó NB I győztesének, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörébe jusson, miután az európai szövetség (UEFA) megváltoztatta a sorozat versenykiírását. A román bajnok három kört kell sikerrel vegyen. Változott az Európa Liga lebonyolítása is.

Nem sok jóval kecsegtető bejelentést tett a kis csapatokra nézve az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség), amely tájékoztatása szerint a Bajnokok Ligája-selejtező ötszakaszos bajnoki ágán – ahová a magyar és a román aranyérmest is sorolják – 44 csapat szerepel, amelyek közül négy játszhat a csoportkörben. A háromfordulós nem bajnoki ágon lévő 11 csapatból kettő kerül a főtáblára. Utóbbiban a román bajnokságból ezúttal nem indul az ezüstérmes, mint a legutóbbi években.
A 32-es BL-főtáblán 26 hely foglalt: a spanyol, a német, az angol és az olasz bajnokság 1–4. helyezettjei mellett a sorozat, valamint az Európa Liga címvédője is automatikus résztvevő, miként a francia és az orosz bajnokság 1–2. helyezettje, illetve a portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok. A Bajnokok Ligája előselejtezői 2018. június 26-án kezdődnek, míg a sorozat döntőjére 2019. június elsején az Atlético Madrid stadionjában, a Wanda Metropolitanóban kerül sor.
Változik az Európa Liga selejtezőjének menetrendje is, viszont a főtábla mezőnye – ami a második számú sorozat esetében 48 csapat – a BL-hez hasonlóan ugyanannyi marad. A főtáblán 17 csapat részvétele a bajnoki helyezések alapján biztos, miként a BL-selejtező végjátékában búcsúzó tíz másik együttesnek is. Újdonság azonban, hogy a nyártól már szintén két részre bontják a selejtezőt. Az egyik ágon a BL-selejtező egyes szakaszaiban kieső csapatok játszhatnak tovább a kiadó nyolc helyért. A másik EL-selejtezős ágról 13 klub juthat fel a főtáblára. Az Európa-liga küzdelmei június 28-án kezdődnek az előselejtezőkkel, a döntőre 2019. május 29-én kerül sor a baki Olimpiai Stadionban.

Elhalasztott fordulók
A Román Labdarúgó Szövetség (FRF), illetve a Román Professzionális Liga fontos döntéseket hozott meg tegnap. Utóbbiak a klubok kérésére elhalasztották a rájátszás első fordulóját.
A FRF is végrehajtó bizottsági ülést tartott, amely végén ugyancsak a klubok kérésére elhalasztották a második, illetve a harmadik ligába kiírt találkozókat. A harmadik liga tavaszi idénye szombaton kezdődött volna. A Székelyudvarhelyi FC Szászhermányra kellett volna utazzon, míg az FK az Avântul Valea Măruluit kellett volna fogadja. Az FK viszont amúgy sem játszott volna, hiszen az Avântul, akárcsak a Galaci Metalosport kilépett a bajnokságból.
A végrehajtó bizottság továbbá eldöntötte a labdarúgó harmadik ligáért rendezendő selejtezők párosításait, illetve időpontjait. Ezek alapján Hargita megye bajnoka Fehér megye bajnokával kell megküzdjön június 18-án, illetve 23-án.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek