Válság idején a vállalkozásvezetésről

Startup-kisokos

digital composite of hands using notebook with graphics
44

A cégek és vállalkozók esetében temérdek lehetőség adódik és számos kérdés vetődik fel a vállalkozás megfelelő működtetésével kapcsolatban. A jelenlegi válságos helyzetben ez a téma kiemelt fontosságú, globális szinten a járvány túlélésén, a kockázatok csökkentésén dolgoznak. Így van ez a startup vállalkozókkal is. A Bizniszvitamin előadásán ezúttal Hild Imre osztotta meg meglátásait és tapasztalatait.

Globális folyamatokra kell koncentrálni

A startup általában újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozást jelent, amely termékinnovációval vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik.
– Hagyni kell az alapítókat, hogy egyedül fejlődjenek és dolgozzanak. Alapelvem: a továbblépési lehetőségeket kell keresni, nem csak válsághelyzetben – kezdte előadását Hild Imre, aki tizenegy évet élt Amerikában, ott tanulta a szakmát.
Mint mondta, a válság igen relatív kifejezés, vannak különböző méretei és típusai, valamint súlyossága attól is függ, hogy milyen kontextusban beszélnek róla. Egy kezdő startup tulajdonosának el kell fogadni, hogy nem mindig megy jól a szekér, hogy vannak nehezebb időszakok és hogy ezekből kell tanulni.

Nemzetközi lehetőségek
– Főleg krízis idején célszerű körülnézni a nagyvilágban és lecsapni gyorsan a meglévő lehetőségekre, eszközökre. Általános jelenség, hogy az emberek elkényelmesednek, amikor jól megy az üzlet. Amikor nincs megrendelés, forgalom, akkor is a vállalkozónak kell lépnie, s a megoldás csak az emberi kapcsolatok révén valósulhat meg. Építeni kell a kommunikációra, nagy valószínűséggel fog segíteni – tette hozzá a szakértő.
Egyéb megoldásként nevezte meg a nemzetközi platformokat, amelyek most felértékelődtek. Ha valaki terméket értékesít, elérhet vele eddig elszigetelt közönséget is. Egyszerűbb megnézni, vizsgálódni, hogy mi is történik a világban, mint várni a vásárlók visszatértét – fűzte hozzá a szakember.
Mint mondta, nulláról elindulni sem lehetetlen, a legtöbb sikeres vállalkozó egyedül indult el, kevés befektetéssel.
– A nemzetközi platformokon levő jelenlét sok startupnak nyújtott már lehetőséget és egy kisebb bevételi forrást is, amely alapszintű megélhetést is biztosít. A megoldás a változásban és a problémákban lelhető fel, s bizony sok vállalkozó éli meg a változást problémaként. Bár legtöbben azt hiszik, hogy a finanszírozás hiánya jelenti az igazi korlátot, a legtöbb vállalkozónak nem pénzre van szüksége – mondta Hild Imre.

Fontos az időzítés
A szakértő hangsúlyozta a befektetések időzítésének fontosságát is. A kísérletezés időszakában nem javasolja a befektetők bevonását, hiszen a kezdeti fázisban még nincsenek konkrét tervek, megoldások sem. Emellett a befektetők a cégvezetőtől várják a válaszokat az üzlettel kapcsolatos kérdésekre. Ez idővel ellentéteket szülhet, vitákat, esetleges kudarcot.
– Nem célszerű kísérletezésre pénzt kérni másoktól. Erre akkor van szükség, ha már elindult a növekedés, fejlődés. Napjainkban a befektetők is küzdenek egyfajta krízissel, ezért el kell kezdeni nyitni más irányba – hangsúlyozta Hild Imre.
A székelyföldi trendekkel szembemenve Hild Imre kiemelte, hogy a pályázati pénzből való vállalkozás veszélyes, vagyis a pályázatra úgy is lehet gondolni, mint egy kábítószerre: mihelyt elfogy, úgy fogod érezni, újra szükséged van rá. Ilyenkor rendszerint a vállalkozó kizárólag a pénzszerzésre kezd koncentrálni, és eszébe sem jut, hogy a vásárlót, a legfontosabb bevételi forrást győzze meg az értékajánlatával, véli a szakember. Fontos a gyorsaság, és az olyan lehetőségekre való fókuszálás, amelyekre van igény és forrás.
– El kell kezdeni globálisan gondolkodni, amelyhez szükség van nyitottságra és nyelvismeretre akár. A globális és nem a lokális fókusz a lényeg. Nem lehet hátradőlni és várni a kész megoldást. Sok információ nem jut el a vállalkozókhoz, ezért nekik kell utánajárniuk, nekik kell tájékozódniuk – zárta gondolatait a szakértő, aki két startupot épített és 25 startupnak segített nemzetközi piacra lépni.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.