Valótlanságot állít a román sajtó

86

Hatalmas cirkusz bontakozott ki a napokban az FK Csíkszereda labdarúgócsapata körül, miután a ProTV egy Ilyés Róberttel készített interjúját rosszul értelmezték. Több helyen továbbgondolták az edző-játékos mondanivalóját, aki az infrastrukturális beruházásokról beszélt. Nem létező dolgokat állítva azt írták, hogy a magyar kormány megvásárolta az FK Csíkszeredát és román bajnoki címre hajtana 2019-ben.

A beruházást tévesztették össze a klub felvásárlásával Fotó: Balázs Árpád
A beruházást tévesztették össze a klub felvásárlásával Fotó: Balázs Árpád

Hatalmas bombasztikus cik­kekben számoltak be a román, majd egyes magyar sajtóorgánumok, hogy az FK Csíkszereda labdarúgóklubot a magyar kormány megvásárolta. A történet Ilyés Róbert a Pro TV-nek adott interjúja után robbant ki: a csíki focis a most is zajló infrastrukturális beruházásokról beszélt, amelyből a magyar kormány több millió euróval veszi ki a részét. A hír, miszerint a klubot felvásárolná a magyar kormány, természetesen nem igaz. Erről pontosítást küldött az FK Csíkszereda szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban abból szemezgetünk.
„Megdöbbenve szembesültem azzal, amit a román nyelvű sajtó egybehangzóan állít rólunk. Ezek a támogatások két részre oszthatók: működési támogatásokra, amelyek a Székelyföldi Fociakadémiát és annak alegységeit érinti, illetve az infrastrukturális fejlesztéseket szorgalmazó támogatásokra. Emellett egy kiemelt fontosságú beruházásban is partnerei vagyunk a magyar kormányzatnak. Megismétlem azt, ami már a sajtóban korábban megjelent: tavaly kezdtük el a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium és a Székelyföldi Fociakadémia diákjainak majd otthont adó kollégium építését. Ennek a beruházásnak összértéke 5,5 millió euró. És mint minden egyes támogatás esetében, ezúttal is a támogatás kétharmada magyar forrásokból van biztosítva, egyharmada pedig csíkszeredai önkormányzati forrásokból. Tehát magyar forrásokból építjük a kollégiumot és a lelátót, Csíkszereda önkormányzata pedig önrészként tanácsi határozattal kötelezte magát, hogy a focipálya meglévő tribünjének rendezésére, futópályára és éjszakai világításra költ. Ez a beruházás tavaly kezdődött, erre mi tavaly kaptuk a magyar önkormányzati forrásokat, idén tehát nem. Hogy ezt a beruházást hogyan lehet összekeverni egy 3. ligás csapat megvásárlásával, az számomra rejtély. Ilyés Róbert, csapatunk edzője korábban természetesen nem azt nyilatkozta az egyik román internetes portálnak, hogy a magyar kormány vett egy 3. ligás csapatot. Hadd tegyem hozzá, hogy négymillió euróért – amely összeg nem tudom, honnan került elő a román sajtóban – a 3. Liga összes erdélyi csapatát meg lehetne vásárolni. Az FK Csíkszereda vezetőjeként hangsúlyosan elmondom még egyszer: egy szó sem igaz abból az információból, miszerint a magyar kormány megvásárolta a 3. ligás csapatunkat és különböző célokat tűzött volna ki e fiatal csapat elé. Ez az egész egy légből kapott hazugság” – írta Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek