Valótlan történetek a gyergyói hidegről

106

Egyetlen dolog biztos a bemutatóval kapcsolatban: hogy Gyer­gyó­ban hideg van – vezette fel beszédét a tegnapi sajtótájékoztatón Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója. A társulat Leta Popescu rendezésében a Hideg című nagytermi stúdióelőadást viszi színpadra, amelynek bemutatóját február 18-án, vasárnap 19 órától tartják. A tájékoztatón elhangzott: négy valótlan történetet láthatnak Gyergyószentmiklósról a nézők, amelyekben nem mellesleg a jégkorong is megjelenik.

Izgalmas próbafolyamat. Vendégbenyomások Fotó: Jakab Lóránt

A szász származású Elise Wilk a darab szerzője, aki Le­ta Popescuval közösen érkezett Gyergyószentmiklósra, arra kérve a színészeket, hogy meséljenek a városról. A rendező kiemelte, a darabban megjelenő történetek a gyergyói hideghez kapcsolódnak, és sok más egyéb mellett – természetesen fiktív módon – a helyi jégkorongcsapat megalakulása is szerepel benne.
Elise Wilk a következőképpen ír saját szövegéről: „A Hideg egy Gyergyóról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a róluk szóló történetek is a fantázia szüleményei. (…) Szó van többek között egy hokirajongó grófról, borvízforrásokról, végtelen krumpliföldekről, rejtélyes eltűnésekről és egy fagyos reggelről, ami egy különös találkozás miatt válik fontossá.”
Egy kivétellel a Figura összes színésze szerepet kapott a darabban, a próbák hangulatáról pedig Vajda Gyöngyvér és Kolozsi Borsos Gábor beszélt a tájékoztatón. Mint mondták, érdekes volt a kétnyelvű próbafolyamat, kiemelve: Leta Popescu minden részletet aprólékosan kidolgozott, így rendkívül pontos szerkezettel rendelkezik az előadás. Kolozsi Borsos Gábor megjegyezte: reméli, hogy a téma által a helyi hokiszurkolók is kedvet kapnak a színházhoz. Ahogy ő fogalmazott: ez a Figura barátságos mérkőzésének is mondható a Progymmal.
Az előadás szövegét Czegő Csongor fordította magyarra, zenéjét Bocsárdi Magor szerezte, míg a díszlet és jelmeztervezés Török Réka munkáját dicséri. Utóbbi megjegyezte: maga az előadás tere is valótlan, hozzátéve: lévén, hogy gyergyói származású, nagy kihívás volt a díszlet megtervezése.
A jegyek ára a bemutatóra 20 lej, ezt követően pedig a február 19-i és március 2-i előadásra 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek