2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Valóság és mese egy könyvben

Ha nem ismerjük a múltunkat, menjünk el oda, ahol történt! – ez a mottója a Székelyföldi Legendárium legújabb kiadványának. A míves, kemény borítós könyvecskét már meg lehet rendelni. Érdemes!

Várak madártávlatból a könyv lapjain Fotó: Fazakas Szabolcs
Várak madártávlatból a könyv lapjain Fotó: Fazakas Szabolcs

Az összes székely vár egy könyvben, és még meséket is adunk hozzá – így népszerűsítette a tegnap megjelent, még nyomdaszagú Székelyföldi legendás várak című könyvet a legendáriumos csapat „vezére”, Fazakas Szabolcs.
A kötetet különlegessé és értékesebbé teszi az a 45 korhű várrajz, amelyet Gyöngyössy János történeti grafikus készített. Az illusztrációk és a legendák helyszínekhez passzoló Orbán Balázs: A Székelyföld leírása című munkájából mellékelt idézetek, Gyöngyössy szakmai leírásai, többek között a lármafákról is, nem véletlenül kerültek a könyvbe, hiszen, mint Fazakas mondta, a cél az volt, hogy a mese és a valóság találkozzon, együtt legyen egy kötetben.
– A Legendárium-könyvvel kapcsolatosan többen szóvá tették, kár, hogy fantáziarajzokkal színesítettük. Megfontoltuk a visszajelzést, pályáztunk, támogatókat kerestünk, és így született meg ez a még friss, nyomdaszagú könyv – részletezte az előzményeket Fazakas.
A kiadvány érdekessége, hogy a címeket rovásírással is feltüntették, és útikalauzként is használható, hiszen az összes vár földrajzi koordinátáját is megadták, megkönnyítendő azoknak a legendavadászoknak a dolgát, akiket az olvasmányélmény arra inspirál, hogy felkeressék, bejárják a legendás helyszíneket.
A kötet bemutatóját tavasszal, stílszerűen legendás helyszínen, a csíkcsicsói vár romjainál tartják, azon a helyszínen, amelynek mondáját 2014-ben, a Székelyföldi Legendárium mondavadászatán a helyi Kájoni János Általános Iskola akkor hatodik osztályos tanulója, Balla Blanka gyűjtötte.
A 3000 példányban kinyomtatott, több mint 100 oldalas, a Székelyföldi Legendárium gondozásában megjelent Székelyföldi legendás várak című kötet minden korosztálynak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos olvasnivaló. Könyvesboltokban is kapható lesz, de egyelőre az info@legendarium.ro ímélcímen lehet megrendelni.
A könyv megjelenését a Bethlen Gábor Alap, a Csipkebogyó Gyógyszertár, a Harmopan Rt., a Császár Hotel támogatta és partner volt a Haáz Rezső Múzeum is.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra