Valójában több autó fér majd el

Parkolás Csíkszereda városközpontjában

1 882

Csíkszereda Városi Tanácsának legutóbbi ülésén döntöttek a Kossuth Lajos és Hargita utca parkolóhelyeinek felszámolását feltételező, a mobilitási terv szellemében készült megvalósíthatósági tanulmány elfogadásáról. A környékbeli garázsbontásokat is figyelembe véve – a lakosok aggályai ellenére – úgy tűnik, több autót parkolhatunk a városközpontban.

Zsúfolt központi parkolók. Amit nem számolnak fel, annak borsos ára lesz Fotók: László F. Csaba

A pénteki tanácsülés legfőbb napirendi pontja a nemcsak lakosság szempontjából népes, hanem „cégekben is hemzsegő” városközpont forgalmának átalakítása, amely a parkolási rendszert is gyökeresen megváltoztatja. Az EMNP-s tanácsosok nemmel szavaztak: Szabó-Soós Klára szerint új parkolóhelyek hiányában nem célszerű a meglévők megszüntetése, Tőke Ervin szerint pedig nagyobb a probléma a parkolási nehézség, mintsem a szép utcakép. Civil kezdeményezésből egyébként egyetlen nap alatt 450 aláírást gyűjtöttek a parkolóhelyekért.
Füleki Zoltán alpolgármester kifejtette: a novemberi lakossági fórum után több pontján módosult az elképzelés, és hangsúlyozta, a majdani kiviteli tervekben az apróbb részletekre is odafigyelnek.

Megszűnnek és lesznek
A megvalósíthatósági tanulmányokat megalapozó dokumentumok szerint a Kossuth Lajos utca teljes szakaszán megszűnik a mostani 285 parkolóhely, a Hargita utca 69, valamint a Temesvári sugárútnak a projektben érintett 56 parkolóhelye szintén megszűnik: összesen tehát 410 parkolóhelynek inthetünk búcsút. Kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán polgármester elmondta: a Márton Áron utca parkolói megmaradnak.
A Kossuth utca Szabadság tértől a Kereskedelmi Bankig terjedő szakaszán azonban 150 újat létesítenek kétoldalt, a promenád és a központi park közötti szakaszon levő „fecskefarkashoz” hasonlóan.
– Ez nem elszámolható költség, mert nem a mobilitást szolgálja, tehát ezzel többletköltséget vállal a városháza – jegyezte meg Ráduly Róbert Kálmán.
Az Octavian Goga és a Pictor Nagy István sétányon, valamint a Szív utcában összesen 497 bádoggarázst bontanak el április 30-ig – amelynek felmérés szerint csak mintegy felében tárolnak autót –, és ha abból indulunk ki, hogy három garázs helyén elfér négy parkolóhely, akkor kiszámítható, hogy mintegy 660 új parkolóhely létesül – vázolta a polgármester. Jelenleg tehát a szóban forgó parkolóhelyeken és garázsokban 660 autót raktároznak (410 parkolóhely + 250 garázs), a jövőben viszont létrejön 660 parkolóhely a garázsok helyén, továbbá 150 új a Kossuth Lajos utcában.

200 fizetős minél hamarabb
A városvezetők szerint várhatóan két év múlva jutunk abba a helyzetbe, hogy az említett szakaszokon megszűnjenek a parkolók. Azt megelőzően azonban a polgármester minél hamarabb bevezetné a városközpontban a TPARK parkolási rendszert, mintegy 200 parkolóhelyen: többek között elsősorban a Kossuth Lajos utca középső szakaszán, a Szabadság teret körülvevő utcákban, a Petőfi Sándor és a Gál Sándor utcában.
A TPARK jóvoltából SMS-ben vagy okostelefonos alkalmazás segítségével fizethetünk a parkolásért. Fizetett önkormányzati alkalmazott speciális ellenőrző készülékkel csupán végigvonul és „fényképezi” a rendszámtáblákat, és amely autó jogtalanul parkol, annak a készülék automatikusan kinyomtatja a büntetését. Nem szükséges megvárni tehát a helyi rendőrség létrehozását sem a fizetéses parkolók felvigyázásáért.

180 százalékon
A Regionális Operatív Program 4-es tengelye bő 177 millió eurót biztosít a megyeszékhelyek fejlesztése számára. Csíkszeredának közel 18 millió euró jut, amelyért nem kell versenybe szállnia, csupán lehívnia és elköltenie. Az elfogadott és véglegesítés előtt álló megvalósíthatósági tanulmányok alapján a hargitai megyeszékhely 32 millió eurós (150,4 millió lejes) becsült költségeknél tart – tehát a keret 180 százalékánál.
Ráduly Róbert Kálmán szerint a túlméretezés azért fontos, mert a valós értékek rendszerint jóval a becsültek alatt vannak, és kevésbé merész tervezéssel azt kockáztatják, hogy nem tudják lehívni a teljes összeget.

A legfőbb értékek:

• buszpályaudvar és állomás: 26,7 millió lej;
• 23 korszerű autóbusz: 31,88 millió lej;
• a vasúti felüljáró felújítása: 31,3 millió lej;
• forgalommenedzsment (digitális kijelzők, jelzőlámpák, e-ticketing rendszer stb.): 12,71 millió lej;
• a Kossuth Lajos, valamint részben a Hargita és a Temesvár sugárút felújítása: 32,69 millió lej;
• a Hargita utca hídon túli szakaszának felújítása: 1,82 millió lej;
• a Szeredai-fürdő környékének rendezése: 7,09 millió lej;
• két oktatási komponens (a Kós Károly Szakközépiskola tanműhelye és a Micimackó napközi felújítása): 4 + 2,21 millió lej.
A kilencedik „összetevő” a vasútállomás közelében, a sínek fölött átvezető gyalogos és kerékpáros átjáró lenne, a polgármester azonban ebben már nem bízik: szoros a határidő, az állomás előtti teret a Baromtér utcával összekötő átkelőnek valószínűleg már nem tud elkészülni a megvalósíthatósági tanulmánya.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek