Válogatás kortárs darabok közül

A tizedik dráma

57

Értékteremtő műhellyé vált az eltelt bő egy évtizedben a szé­kely­udvarhelyi dráMa Kortárs Szín­házi Találkozó. A jubileumi seregszemlére változatos programot állított össze a szervezőcsapat: lesznek visszatérő vendégek, már látott darabok, csak épp más rendezésben, és újdonságok is. Sőt ezúttal filmklub fűszerezi a hatnapos találkozót.

Dráma X. A színes programot ismerteti Nagy Pál és Zakariás Zalán Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Szeptember 17. és 22. kö­zött rendezi meg a román és magyar nyelvű kortárs darabok seregszemléjét a Tomcsa Sán­dor Színház. Nagy Pál igazgató és Zakariás Zalán művészeti vezető a Művelődési Házban, a nagyterem előtti térben tájékoztatta a sajtót a programról, éppen ott, ahol jövő hétfőn már a DráMÁzó névre keresztelt teázó várja majd a darabok között egy jóízű beszélgetésre a nézőket.

A kulisszák mögött
Több ízben is volt már veszélyben a dráMa Kortárs Színházi Találkozó, a pénzügyi nehézségek miatt egy évben ki is maradt a rendezvény. Mégis sikerült életben tartani, és a folytonosság jegyében teret biztosítani a hazai román, illetve magyar kortárs színházi szövegek, alkotások bemutatásának – mondta Nagy Pál. Idén sem volt könnyű a pénzügyi hátteret megteremteni, miután az összes többi magyar pályázóval együtt sikertelen volt a Tomcsa Sándor Színház pályázata is a Román Nemzeti Kulturális Alap kiírásán, de végül magyarországi pályázatoknak, illetve a hazai kulturális minisztérium és a Román Színházi Szövetség támogatásának köszönhetően a találkozó anyagi háttere nagyjából biztosított. Pontos összeget még nem tudott mondani a színházigazgató, de mindenképpen 100 ezer lej alatt van a költségvetés. A szűkös keret a programot is érinti, hiszen nagyon szerették volna elhozni a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Dragomán György Máglya című regénye alapján készült előadását, viszont annak – igencsak borsos – árát már nem tudták kifizetni.
A program a továbbiakban szubjektív szempontok mentén alakult, olyan előadásokat hívtak meg, amelyeket a vezetőség maga is látott, vagy más színházi szakemberek ajánlottak, és mindenképpen szerették volna megmutatni az udvarhelyieknek is – derült ki a sajtótájékoztatón.

Drámák a dráMán
Jövő hétfőn rögtön a találkozó elején Vladimir Anton hazai rendezővel találkozhatnak az érdeklődők, majd a vendéglátó társulat a Nem lesz reggel, Fred című előadásával nyitja a színdarabok sorát. A darab a dráMa „terméke”, hiszen a találkozóhoz köthető dráMÁzat drámaíró pályázat 3-dik kötetében jelent meg Moravetz Levente darabja, amit aztán Vladimir Anton állított színpadra. Kedden Székely Csaba Bányavakságát nézheti meg a nagyérdemű, a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában. Szerdán Ráczkevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznőt láthatják a nézők, aki Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című darabjában játszik, a produkciót a debreceni Csokonai Nemzeti Színház hozza el Székelyudvarhelyre. Egy különleges egyéni mozgásszínházi előadásra hívta fel a figyelmet Zakariás Zalán művészeti vezető, amely csütörtök délután szerepel a programban: a Kolozsvári Nemzeti Színház művésze, Andrea Gavriliu rendezte és adja elő az OST (Organic Soun Twist) című darabot. Rögtön ezután a suceavai Matei Vișniec Városi Színház társulata áll színpadra Teodor Mazilu Ostobák a hold fényében című drámájával. Pénteken már három színházi produkció szerepel a kínálatban: a dráMÁzóban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata játszik egy Dragomán-darabot (Vasvonó), később ugyancsak ők adják elő, de már színházi stúdióban Tom Hugdale–Hatházi András Tizenöt próbálkozás színészetre című művet, este pedig a bukaresti Godot Café-Teatru Carpathian garden című produkciója zárja a napot. A szombat délelőtt a gyerekeké, vásári bábjátékkal szórakoztatják őket, majd délután a Figura Stúdió Színház bemutatkozása következik, Hideg – négy valószínűtlen történet Gyergyószentmiklósról címmel. A napot és egyben a tizedik dráMa Kortárs Színházi Találkozót a Tomcsa Sándor Színház új évadának első bemutatója zárja. Tóth Árpád ismét egy Garaczi László-darabot állított színpadra, a Magyar Mátrix kocsmaszínházi produkció, a találkozó alkalmával az előtérben, a dráMÁzóban játsszák.

Kiegészítő programok
A jubileumi találkozó újdonsága, hogy filmklubbal bővítették ki a programot. Az első napokban Matei Visniec munkássága előtt tisztelegnek a bemutatott alkotásokkal, de levetítik az udvarhelyi rendező, Simó Ibolya Falu Fessön című moziját is, amelyben a Tomcsa Sándor Színház két művésze (Varga Márta és Barabás Árpád) is játszik. Ugyancsak a helyi társulathoz köthető egy zenés-színházi produkció is, Pásztor Márk Frontátvonulás című Cseh Tamás-estje, hiszen a fiatal magyarországi színész ettől az évadtól az udvarhelyi deszkákon lesz látható. A suceavai teátrum jóvoltából fotókiállítás is nyílik Matei Vișniec életéről, munkásságáról, továbbá a találkozó második napján bemutatják a dráMázat IV. című drámakötetet, amely az udvarhelyi és nagyváradi színház közös pályázatának legújabb nyertes darabjait gyűjti egybe. A kortárs színházi találkozó iránt érdeklődőknek jó tudniuk, hogy többnyire stúdiótérben játszott darabokat tartalmaz a program, tehát a helyek száma korlátozott. A jegyárusítás már elkezdődött. Minden további részletet meg lehet találni a színház honlapján, a szinhaz.ro oldalon, illetve a Facebook közösségi portálon is.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek