Vállalkozókkal együtt dolgoznak a megoldáson

Erős gazdaság, erős város

35

Befejeződött a Csíkszereda gazdaságának újraindítását és fejlődését segítő kezdeményezés szakmai előkészítése, a program indulásáról online sajtótájékozta­tó keretében számolt be Korodi Attila. A csíkszeredai városi RMDSZ célja, hogy a helyi vállalkozásokat is bevonva megoldást találjon a válsághelyzet okozta gazdasági kérdésekre.

Konkrét megoldásokra van szükség a gazdaságban                                                                Fotó: Fülöp Orsolya

Április végén vette kezdetét az a munka, amely során a szervezők elsősorban arról szeretnének információkat kapni, hogy milyen állapotban vannak a csíkszeredai vállalkozások, illetve miben látják a megoldást a koronavírus-járvány okozta helyzetből.
– Ez a fejlesztő kezdeményezés alapos munkát igényel. Szakmai szervezetekkel – mint a Csíki Vállalkozók Szövetsége, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság csíki szervezete – együttműködve elkészült egy online kérdőív a városban működő cégek nehézségeinek feltérképezésére – mondta Korodi Attila. Hozzátette, hogy a továbbiakban, a felmérésben részt vevő cégekkel együtt vitafórumokat, fókuszcsoportos beszélgetéseket szerveznek, hogy az elképzelésekből és ötletekből konkrét intézkedések szülessenek.

Szükség van a véleményekre
A kérdőív elérhető a csíkszeredai városi RMDSZ által létrehozott StartSzereda Facebook-oldalon, és keddi közzétételét követően már több mint negyven vállalkozó töltötte ki. A dokumentumot május 24-ig lehet elküldeni és magyar, illetve román nyelven is kitölthető. Nemsokára elindul egy hasonló nevű weboldal is, ahol a kutatás részletei mellett szakmai információkat is megosztanak még több segítséget adva az érintetteknek.
– A cégek szempontjából korrekt döntésekre van szükség, az első fázis végén tehát összesítjük az eredményeket. Fel szeretnénk mérni, hogy milyen támogatást várnak, kitől várják azt, és milyen kockázatokkal néznek szembe. Minél többen használják ezt a lehetőséget, annál tisztább képet kapunk. Tudni fogjuk pontosan, hogy miben kell segíteni – fűzte hozzá a városi RMDSZ szervezet megbízott elnöke. A kutatás során többek között arra kérdeznek rá, hogy milyen nehézségekkel szembesültek a csíki vállalkozók, mekkora a profitkiesésük, vannak-e tartalékaik, milyen konkrét tervekkel rendelkeznek és milyen további intézkedéseket hoznának.

Javítani a kapcsolatrendszereket
Lehetőség van arra is, hogy az érintettek kifejtsék véleményüket a vállalkozók és a helyi önkormányzat kapcsolatrendszeréről, elmondják: milyen új iparágat látnának szívesen a térségben, illetve a hivatalnak mit kellene változtatni a munkamenetben.
– Az erősebb gazdaság erősebb várost jelent. Ha a város vezetősége tudja tartani és folytatni a megkezdett nagyberuházásokat az is nagy segítség, de ez csak egy része az újraindító intézkedéseknek – zárta gondolatait Korodi Attila.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.