Vállalkozóbarát önkormányzatot!

Elégedetlenek a hivatal munkájával

92

Vállalkozóbarát önkormányzatot szeretne Székelyudvarhelyen három érdekvédelmi szerve­zet. A Szé­kelyudvarhelyi Mik­ro­vállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), az Udvar­helyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ) és a Hargita Bu­si­ness Center elfogadott egy közös célokat megfogalmazó dokumentumot, amelyben azt szeretnék, ha a polgármesteri hivatal komolyabban venné az említett szervezetek kéréseit.

Az érdekvédelmi szervezetek vezetői egyetértenek Fotó: Nagyálmos Ildikó

Sajtótájékoztatón mutatták be az SZMVSZ és UKKSZ vezetői azt a dokumentumot, amelyet egy hete iktattak be a helyi tanácsnál, s amelyre azóta sem kaptak választ.

Több törődést szeretnének
A tegnapi megbeszélésre sem jelent meg senki az önkormányzat részéről. Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök kiemelte a dokumentum fontosságát, amelyet több száz székelyudvarhelyi vállalkozó nevében fogalmaztak meg. Amint mondta, jelenleg nem tartják vállalkozóbarátnak a székelyudvarhelyi önkormányzatot. „Az elmúlt években igen nagy lemaradást, hátrányt sikerült összehoznia az udvarhelyi önkormányzatnak a gazdasági folyamatok támogatása terén, illetve az együttműködés is akadozik” – jelentette ki Jakab Áron Csaba. Úgy véli, figyelembe kell vennie az önkormányzatnak a helyi sajátosságokat, például a román nyelvű hivatalos válaszokat magyar nyelven is csatolják, a Gazdasági Igazgatóság nyomtatványaihoz hiteles magyar nyelvű kitöltési útmutatót is mellékeljenek. A vállalkozókat vagy a helyi gazdasági élet bármely szegmensét érintő határozattervezeteket véleményeztessék a vállalkozói érdekvédelmi szervezetekkel. Ugyanakkor valódi támogatásokat kérnek. Nagy György UKKSZ-elnök szerint a helyi és megyei önkormányzat gyakran hangoztatja, hogy támogatják a helyi vállalkozásokat, viszont ez gyakorlatban nem nagyon mutatkozik meg. „Írásban is közöltük, hogy milyen elvárásaink vannak. Többek közt a helyi ingatlanadó mértékéről szeretnénk újból tárgyalásokat kezdeményezni, ha partnerként tekintenének ránk. Én bízom abban, hogy előbb-utóbb le tudunk ülni és meg tudunk egyezni” – mondta.

Baljós árnyak
Abban mindannyian egyetértettek, hogy az utóbbi tíz évben a térség gazdasága hanyatlik, a vállalkozók száma csökken, a munkaerő elvándorol.
– Nagyon lemaradtunk a szükséges intézkedések sorában, amelyeket ezelőtt tíz évvel kellett volna meghozni – mondta Jakab Áron Csaba. Hozzátette: ők végzik a dolgukat, ebben a hónapban is három programot indítottak el, és ha az önkormányzat is sikeres gazdasági fejlesztést szeretne Udvarhelyszéken, akkor meg kell jelenniük az igazi szándékot képviselő döntéshozóknak is.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek