Vállalkozó szellemet ébresztenek az ifjúságban

Játékos képességfejlesztő programot mutattak be Csíkszeredában

101

Olyan készségeket kívánnak fejleszteni a szakiskolás diákok körében, amelyek nem csupán egy vállalkozás irányítására teszi őket alkalmassá, hanem a hétköznapi életben is segít könnyebben boldogulni – hangzott el többek közt az Entrepreneur+ elnevezésű Erasmus+ program tegnapi csíkszeredai bemutatóján.

Projektbemutató a megyeházán. Üzleti ismeretek szakmunkástanulóknak Fotó: László F. Csaba

Tegnap mutatták be Csíkszeredában, a megyeházán az Entrepreneur+ elnevezésű Erasmus+ programot. (A francia ’entrepreneur’ jelentése vállalkozó – szerk. megj.) A kétéves programot a magyarországi Hermann Ottó Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézménye irányítja, szerepet vállal benne a Hargita Megyéért Egyesület is, a projekt partnerei még a budapesti Interregio Fórum Egyesület, valamint a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás.
A projektérték egyébként 288 ezer euró, ebből a Hargita Megyéért Egyesület által elvégzett tevékenységekre 42 806 euró jut. A sajtónyilvános eseményen a Hargita Megyéért Egyesület nevében Csont Zsuzsanna köszöntötte a résztvevőket. Mint fogalmazott, a program célja, hogy minél több pedagógushoz, hallgatóhoz eljusson a projekt keretében kidolgozott, ingyenesen elérhető tananyag. Krencsey-Élő Izabella, a projektet vezető Hermann Ottó Intézet képviseletében elmondta: céljuk a vállalkozói készségek fejlesztése, ehhez pedig oktatási módszertant dolgoztak ki. A kétéves projekt ugyanis 2017 végén már elkezdődött és idén október 31-én ér véget. Az oktatási anyagot később román, szlovák és angol nyelvre is lefordítják.

A szakoktatás gondjai és lehetőségei
Kedves Mónika tanfelügyelő, a Hargita megyei szakoktatás jelenlegi állapotáról tartott rövid ismertető előadást, amelyben többek közt elhangzott: a megyében 3243 szakközépiskolás és 2072 szakiskolás és duális képzésen részt vevő diák tanul. A prezentáció végén kiemelte: ami pozitívumnak tekinthető, hogy indultak a megyében olyan szakok, amelyek összhangban vannak a munkaerőpiac igényeivel.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: 2030-ig kell felkészíteni az oktatási rendszert arra, hogy használható tudást adjanak a fiataloknak, hogy itthon boldogulni tudjanak, vagy ha el is mennek, ne szakképzetlen munkásként vállaljanak majd munkát. Az elöljáró szerint a fiatalok pályaválasztási útbaigazítását már az általános iskola 5–8. osztályos korosztálynál el kellene kezdeni.
Boros Endre, az Interrégió Fórum Egyesület képviseletében rámutatott: a szakképzést számtalan előítélet övezi, amely visszatartja a gyerekeket és a szülőket, hogy a szakiskolákat válasszák. Ezért is döntöttek úgy, hogy a szakiskolai képzésben részesülő diákok számára készítenek oktatási programot. Hozzáfűzte: bár a vállalkozói készségek fejlesztést tűzték ki célul, mégis olyan tudást kapnak a fiatalok, amelynek köszönhetően majd az élet bármely területén helyt tudnak állni.

Játékos vállalkozásoktatás
Maga az oktatási projekt egyébként kísérleti jellegű. Játékos keretek között igyekeznek megtanítani a diákoknak a vállalkozói alapismereteket. Közben a programban részt vevő gyerekek megtanulnak felelős döntéseket hozni. Látszólag virtuális játékpénzzel fognak dolgozni, ugyanakkor a végén a játékpénzen valódi javakat, elektronikus kiegészítő tárgyakat vásárolhatnak egy webboltból. Hargita megyéből 20 szakiskolás vesz részt a programban. A játék során a diákok háromfős csapatokban egy-egy virtuális céget alkotnak, amely a tőkéjét a diákok tanulmányi eredményeiért adott pontokból szerzi. A közösen megszerzett virtuális pénz felhasználásával saját vállalkozást terveznek majd, amelyet be is kell mutatniuk. Ezt követően a virtuális cégekből származó jutalékukat befektethetik abba a társaik által létrehozott, szintén virtuális cégbe, amelyet a legjobbnak tartanak. A játék okosan oldja meg azt, hogy ne saját cégükbe fektessenek a diákok, ugyanis aki népszerűbb „cégbe” fektet be, annak nagyobb lesz a hozama és így értékesebb ajándéktárgyat tud majd megvásárolni. Így azt is megtanulják a diákok, hogy részrehajlás nélkül tudják kiválasztani a sok ötlet közül a legjobbat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek