Vállalkozásra bátorítanak

95

Uniós pályázatot nyert a Kol­ping romániai szervezete, karöltve a Gyulafehérvári Caritas balázsfalvi görög katolikus szervezetével. A hat megyére kiterjedő projekt részeként több száz személynek adnak át vállalkozói ismereteket, a legügyesebbek pedig – elképzeléseik megvalósítása érdekében – jelentős támogatásban részesülnek. A részleteket Tánczos Edit, a gyulafehérvári egyházmegye Kolping-családok szervezetének titkára, a projekt információs szakembere ismertette pénteken Gyergyószentmiklóson.

Vállalkozó a központban címmel nyerték az európai uniós pályázatot, amelynek célja, hogy szakmai képzésekkel és az induláshoz szükséges anyagiakkal bátorítsa vállalkozásra az érdeklődőket.
Tánczos Edit kifejtette, az említett két egyházi szervezet Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Fehér és Szeben megyében fejti ki tevékenységét. A projekt célja abban áll, hogy a kurzusok során 350 személy nyerjen vállalkozói ismereteket, közülük pedig 61-en részesüljenek a 25–37 ezer euróig terjedő támogatási összegben.
A titkár szerint a Kolping szervezet Hargita, Kovászna és Brassó megyében van jelen, összesen 120 személynek biztosítják az akkreditált képzést, és 20 vállalkozást részesítenek támogatásban. Mint elhangzott, a kurzus 14 óra elméleti és 26 óra gyakorlati képzést tartalmaz, a projektben részt vevő trénerek pedig üzleti terv elkészítésében segédkeznek.
– A résztvevőknek céget kell létesíteniük, legkevesebb két munkahelyet biztosítva. Fontos, hogy mindegyik megyében legalább három új céget alapítsanak, és 122 munkahely jöhessen létre. A támogatott vállalkozásokat másfél évig követjük figyelemmel, és fontos, hogy a megítélt támogatásból az első évben 7-8 ezer eurós forgalma legyen a vállalkozónak – mondta a szakember.
Olyan 25–64 év közötti személyek vehetnek részt, akik nem cégtulajdonosok, és mindeddig nem élveztek semmiféle uniós támogatást. Kizárólag városi környezetben tevékenykedő céget hozhatnak létre a támogatásból, az egyetlen kizáró ok pedig az, hogy a vállalkozás nem lehet mezőgazdasági profilú.
Elhangzott, amennyiben lesz 14 jelentkező, Gyergyószentmiklóson is elindítják a kurzusokat, amelyeket – ha szükséges – magyarul tartanak a trénerek.
A további részleteket feltöltik a Kolping országos szervezetének honlapjára, Tánczos Edit elmondása szerint pedig Facebook-oldalt is létrehoznak az érdeklődők számára.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek