Vállalkozáskeltetők, ipari parkok falvakon is

Felcsíkon egyre nagyobb az igény

1 688

Egyre nagyobb az érdeklődés Felcsíkon a vállalkozáskeltetők, kisebb ipari parkok és telepek iránt. Csíkszenttamáson a napokban vásároltak ipari parknak megfelelő ingatlant, Csíkcsicsóban pedig azért is sok az érdeklődő hasonló létesítmény iránt, mert a vidéki székhelyű cégek sok esetben könnyebben juthatnak uniós forrásokhoz. Egyedül a bürokrácia jelent akadályt. Madéfalván egyelőre ezért nem tud elkezdődni a megyei tanács beruházásából nagyobb ipari park építése.

Tervezett vállalkozáskeltető helyszíne Csíkcsicsóban. Vonzó célpont lehet Fotó: László F. Csaba

Kedves Róbert, Csíkszent­tamás polgármestere a Hargita Népének elmondta: tavaly év elején támadt az az ötletük, hogy a kezdő, illetve a saját udvarukat kinövő kisvállalkozókat kisebb ipari telephellyel hatékonyabban támogassák. Időközben a kommunista rezsim idején garázsként, műhelyként működő ingatlanegyüttes a hozzá tartozó udvarral együtt eladó lett, ekkor döntötte el az önkormányzat, hogy megvásárolja az épületeket és a telket. Mint részletezte, ez nem ment könnyen a bürokrácia miatt: csaknem egy teljes évbe került, amíg az adásvételre ténylegesen sor kerülhetett. Az adásvételi szerződést pénteken írták alá.
A frissen vásárolt telken nem kizárólag az új ipari telephelyet alakítják ki: az önkormányzatnak is kicsi a jelenlegi udvara, a polgármesteri hivatal parkolóhelyeit is ezen a telken alakítják ki. Eddig 3-4 kisvállalkozó jelezte, hogy élne a lehetőséggel. Már meg is nézték maguknak a telket, és úgy találták, hogy megfelel számukra a helyszín.
Kérdésünkre az elöljáró elmondta: a leendő ipari telep ingatlanjainak csak minimális karbantartásra, tatarozásra, meszelésre van szükségük, ugyanis a rendszerváltás után fafeldolgozó működött az ingatlanegyüttesben, ezért jó állapotban vannak az épületek. Eddig egy napkollektor-készítéssel, fűtőberendezések gyártásával foglalkozó cég, egy sírkőfaragó vállalkozó és egy nyílászárókat készítő cég érdeklődött, illetve akadt olyan érdeklődő is, aki autószerelő műhelyt működtetne a szenttamási ipari parkocskában.

Előnyös lehet a vidéki székhely
Csíkcsicsón korábban vasutasok által használt, mára tönkrement épületet vásárolt az önkormányzat, és ebben hozna létre kisebb inkubátorházat.
Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere arról számolt be lapunknak, úgy döntöttek, hogy az országos vidékfejlesztési programnál próbálnak finanszírozást találni a vállalkozáskeltetőjüknek, ugyanis a jelenlegi uniós pályázati kiírások 50 százalékos önrészt kérnek.
A vállalkozáskeltető tervét az önkormányzat önerőből elkészítteti, a támogatásra csak ennek birtokában pályázhatnak.
Egyébként úgy tervezik, hogy a mintegy 30 irodahelyiség mellett parkolót és parkot is kialakítanak. Az inkubátorházban konferenciaterem és büfé is helyet kap elképzeléseik szerint. A polgármester szerint meglehetősen nagy a cégek, vállalkozások érdeklődése. Többek közt csíkszeredai cégek is jelezték, hogy a székhelyüket kiköltöztetnék Csíkcsicsóba, ugyanis egy sor uniós pályázati kiírásnál előnyt jelent, ha adott vállalkozásnak vidéken van a székhelye. A község egyébként rendelkezik egy 12 hektáros területtel, ahol egy kisebb ipari parkot is szeretnének idővel megépíteni.

A szenttamási „ipari parkocska”. Már az önkormányzaté Fotók: László F. Csaba

A bürokrácia útvesztői
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita Népe kérdésére elmondta: a Madéfalvára tervezett ipari park építését jelenleg a tervezett új árvízvédelmi szabályozások hátráltatják, míg korábban a terület tulajdonjogi viszonyainak rendezése jelentett akadályt. A megyei önkormányzat ugyanakkor nem mond le a beruházásáról, tárgyalnak róla a vízüggyel.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.