2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Választott otthon a Kalonda-tetőn

A szénégetők boksáinak füstje belengi a Kalonda-tetőt. Far­kas­laka és Korond között a tetőn, az év majdnem bármely időszakában érezni lehet a faszén illatát. A hajnali órában sejtelmesen lebeg a füst a méretes fák és a legelők fölött. Itt, a műút közelében van a Zsombori család gazdasága. Kilenc évvel ezelőtt is keveset fizettek a tejért, akkor döntött a család úgy, hogy Korondról a Kalondára költöznek és sajtot készítenek.

Zsombori István sajtműhelyében. Sajtkülönlegességek a polcon Fotó: Daczó Katalin
Zsombori István sajtműhelyében. Sajtkülönlegességek a polcon Fotó: Daczó Katalin

[dropcap]A[/dropcap] faluban mi működtettük az egyik tejcsarnokot és a napilap kihordásával is mi foglalkoztunk. De elegünk lett az alacsony, hetven banis tejárból. Otthagytuk a falut és ide költöztünk – meséli Zsombori István. A tanya körül kétszáz hektár területet bérelnek, azon gazdálkodnak, itt legeltetik az állatokat. Jelenleg a húsz szarvasmarha mellett 110 juh és 150 kecske tartozik a gazdasághoz.

Sajtkészítésre váltottak
A majorság a meleg elől az istállóba húzódott. A disznók a fűben heverésznek, csak kisebb horkanással jelezték ottlétüket, amikor a közelükben haladunk el.
István a tej feldolgozására épített műhelybe vezet. A polcokon sajtok érlelődnek, a hagyományosak mellett több sajtkülönlegesség is sorakozik. István a hagyományos sajtokat készíti, fiai: a 18 éves István és a 17 éves Endre a különböző ízesítésűekkel kísérletezik. A csilis, fokhagymás, kakukkfüves sajtok mellett egy bordós-barnás külsejű sajtra is felhívja a figyelmem a házigazda, azt vörösborban érlelték.
A szomszéd helyiség a plafonig ki van csempézve, erre is szükség volt a sajtkészítő műhely engedélyeztetéséhez. A család a Székely termék tanúsítványt is megszerezte, az erről szóló okirat bekeretezve lóg a falon.

Az értékesítés az asszony dolga
István azt is elárulja, hogy a családban mindenkinek megvan a feladata. A sajtok eladását felesége, Rebeka vállalta magára, mivel István nem szereti ezt a munkát. A sajtoknak van keletje, általában három hétnél idősebb sajt nincs a gazdaságban, mert elkel – mondja István. A feladatok mellett az állatállomány is el van osztva, így mindenkinek megvan a saját tehene, így az eladásról is csak közösen dönthetnek – magyarázza a gazda.

Az autók nem tartják távol a medvéket
A Kalonda-tetőn jó adottságai vannak a gazdaságnak, a víz és a műút közelsége is meghatározó. Igaz, az autósforgalom közelsége ma már nem elég ahhoz, hogy távol tartsa a vadakat. A medvék sokszor megfordulnak itt is – mesélte István.
Zsombori István is tagja a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének, így a napokban a pályatársakat látta vendégül. Bár a sajtkészítést korábban gyakorolta, de hasznosnak tartotta a sajtkészítő tanfolyam elvégzését. Azóta is aktív tagja az egyesületnek, és fontosnak tartja a közösen gondolkodást.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb