Választási segítség karnyújtásnyira

73

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának szomszédságában megnyitották tegnap a Magyar Ügyek Házát. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének és az Eurotrans Alapítványnak a közös „munkapontja” a levélszavazásban nyújt segítséget, a magyarországi országgyűlési választásokat követően pedig valószínűleg pályázati tájékoztatóként működik tovább.

Már az irodaavatás perceiben betértek a szavazók útmutatásért. A későbbiekben pályázati tájékoztató irodává válhat Fotó: Kovács Hont Imre

A Gál Sándor utcai Zakariás-házban a konzulátus vezetőinek, RMDSZ-es politkusoknak és polgármestereknek a jelenlétében megnyitották tegnap a Magyar Ügyek Házát. A konzulátussal átellenben lévő épületben található „ügyintézőbe” már a megnyitó idején több szavazópolgár is benyitott, akik a levélszavazatok pontos kitöltésére vonatkozóan kaptak útbaigazítást.
Az eseményen jelen volt András Pál, a magyar külügyminisztériumnak a választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa, Tóth László főkonzul és Farkas Balázs első konzul, Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, az RMDSZ területi szervezetének elnöke, Becze István területi ügyvivő, Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester, valamint több alcsíki és felcsíki elöljáró.
Mint többen rávilágítottak: négy évvel ezelőtt a levélszavazatok 18 százaléka érvénytelen volt, és ennek elkerülése érdekében hozták létre – a területi szervezet által bérelt helyiségben – a tájékoztatót.
– A mozgósítás sikeres volt, a második nagy feladat a helyes kitöltésben való segítségnyújtás. Négy éve az anya lánykori neve, a szavazólap aláírása, valamint a boríték lezárása okozta a legfőbb gondokat, ezekre külön figyelünk idén. A szavazólapot csakis a szavazó töltheti ki, a kitöltésben azonban részletes tájékoztatást kérhet. A szavazás titkosságát is biztosítja az iroda – fejtette ki András Pál.
Az iroda későbbi rendeltetéséről még nem született döntés – mondta Becze István –, Tánczos Barna szenátor szerint várhatóan magyarországi pályázatokról tájékoztató irodává alakul. Borboly Csaba arra biztatta az RMDSZ helyi vezetőit, hogy a tanácsosok segítségével szervezzék meg helyi szinten is, valamint a Magyar Ügyek Házában is a segítségnyújtást – a frissen nyílt irodába is jól jönne további önkéntes segítség. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere megjegyezte: újabban falujában is hasonló rendeltetésű iroda nyílt a Szent István-házban.
A Magyar Ügyek Házának nyitvatartását a főkonzulátus meghosszabbított programjához igazították: e szerint húsvétvasárnap és húsvéthétfő kivételével reggel 6 órától 22 óráig (hétköznapokon és szombatokon), április 6-án, jövő pénteken 24 óráig tart nyitva, a szavazás napján pedig 7–19 óra között várják a szavazókat. A Magyar Ügyek Háza mellett Csíkszeredában és más településeken is segítséget nyújtanak az RMDSZ, az MPP és az EMNP önkéntesei is. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete honlapján (www.csikirmdsz.ro) is közzétette azon személyek nevét és elérhetőségét, akik a térség településein segítenek az űrlapok kitöltésében.
A konzulátusra kért levélszavazatok tegnap óta átvehetők. Az április 8-i magyarországi választásokra 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár regisztrált, köztük több mint 150 ezren Erdélyből.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.